Biztatóak az őssejtterápia korai eredményei a sclerosis multiplex kezelésében

2023.11.28. · tudomány

A Guardian számolt be róla, hogy a sclerosis multiplexben szenvedő betegek agyába fecskendezett őssejtek hatékony kezelésnek bizonyultak az állapotromlás megelőzése szempontjából.

A kis résztvevői létszámmal (15 fő) végzett korai stádiumban lévő kísérlet egyelőre azt támasztotta alá, hogy az őssejtek agyba fecskendezése nem okoz problémákat a betegeknek. A nagyobb mennyiségű őssejtadag sem váltott ki állapotromlást, sőt, a vizsgálatba bevont páciensek egyike sem tapasztalt relapszust (romlást az állapotában).

A Cell folyóiratban közzétett tanulmány szerint azonban a kevés eredmény alapján még nem lehet egyértelműen azonosítani az őssejtterápia hatásait. A jelenlegi eredményekből viszont meg tudják állapítani, hogy a terápia nem károsítja az idegrendszert és csökkentheti az agyi gyulladást, ami a mielinhüvelyek károsodásához vezet.

A kutatás megállapította továbbá, hogy a nagyobb mennyiségű őssejttel kezelt páciensek kisebb mértékű agyzsugorodást szenvedtek el a betegség következtében, mint azok, akik kevesebb őssejtet kaptak.

A folytatásban egy nagyobb vizsgálat keretében vizsgálnák, hogy az őssejtinjekciók tényleg beavatkoznak-e a betegség lefutásába és ki kell zárni a kilökődés meggátolására adott immunszupresszív (az immunrendszer természetes reakcióját elnyomó) gyógyszerek hatásait is.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás