Elromlott valami a Voyager-1-en, 24 milliárd kilométerről próbálják megjavítani

2023.12.13. · tudomány

Ismét probléma akadt a Voyager-1 szonda működésével: legutóbb 2022 májusában fordult elő hasonló eset, amikor az eszköz irányítórendszere (AACS, Attitude Articulation and Central System) teljesen lehetetlen adatokat sugárzott vissza a Földre.

Itt a telemetriai adatok nem stimmeltek: a szonda akkor még csak 23,5 milliárd kilométerre járt a Földtől, szeptemberre mégis sikerült elhárítani a hibát, amit az okozott, hogy az AACS egy már nem működő fedélzeti számítógépről próbálta továbbítani az adatokat a Földre.

photo_camera Így néz ki a Voyager Fotó: Caltech / NASA-JPL

Most is a kommunikációval akadt probléma: a NASA szerint az eszköz egyik számítógépe, az FDS (Flight Data System) nem megfelelően kommunikál a szonda telekommunikációs egységével (Telecommunications Unit, TMU).

45 óra várakozás

Ennek eredményeképpen a Voyager-1 egy folyamatosan ismétlődő bináris kódot küld vissza a Földre, mintha valahol megakadt volna – vagyis valamit ugyan küld, de használható tudományos méréseket és a szonda működésére vonatkozó információkat nem.

A jó hír az, hogy a most a Földtől 24 milliárd kilométerre járó szonda adatokat azért még tud fogadni. A NASA szakemberei először a TMU hibás működésére gyanakodtak, végül azonban arra jutottak, hogy az FDS-szel lehet a baj, amit meg is próbáltak újraindítani, de ez még nem oldotta meg a problémát.

Bár a kutatók bíznak benne, hogy az előrejelzések szerint 2025-ig még üzemképes szondát még sikerül életre kelteni, ez időbe telhet, a megoldáshoz pedig akár a Voyager-missziók eredeti dokumentációját is át kell túrni, aztán várni, hogy a kiadott parancs megoldja-e a problémát. A kiadott parancs a NASA szerint 22,5 óra alatt éri el a Voyagert, és ugyanennyi kell ahhoz, hogy kiderüljön, hogy működött-e.

A Voyager-1 és testvére, a Voyager-2 missziója az emberiség legfontosabb tudományos küldetései közé tartozik, ezek a szondák voltak az első ember által alkotott eszközök, amelyek csillagközi térbe léptek, közben pedig felderítették a Naprendszer gázóriásait, forradalmasították a bolygótudományt és megváltoztatták a kozmoszban elfoglalt helyünkről alkotott képünket.