Szédítő videón mutatta meg a NASA, hogyan száguldott át a Föld légkörén az Orion űrhajó

2023.12.15. · tudomány

2022. december 11-én, az emberi legénység nélkül utazó Orion űrhajó biztonságos Földre érésével ért véget – és zárult sikerrel – az Artemis–1 küldetés, amely ötven éve, az 1972-ben lezajlott Apollo–17 misszió óta a NASA első küldetése volt a Holdhoz.

A NASA a héten közzétette azt a felvételt, amely az Orion hazaútját örökítette meg: a kapszulának a Föld légkörén kellett átszáguldania, maga mögött sűrű tűzcsóvát hagyva, mielőtt biztonságosan landolhatott volna.

Az X-en megosztott egyperces részlet mellett megosztották a Csendes-óceánba történő landolást is tartalmazó teljes, 25 perces videót is, amit a NASA oldalán lehet megtekinteni.

link Forrás

Az Artemis–1 küldetés 2022. november 16-án vette kezdetét, amikor a Space Launch System (SLS) rakétán a magasba emelkedett az egyelőre emberek nélkül utazó Orion. Ez volt a valaha volt legnagyobb és legerősebb hordozórakéta első felszállása, de az Orion is csak egy rövid teszrepülést teljesített korábban – 2014-ben még a Delta IV Heavy küldte Föld körüli pályára az űrhajót.

Az Orion november 25-én érkezett meg a Hold körüli pályára, ahol majdnem egy hetet eltöltött, mielőtt hazaindult volna. Végül december 11-én, közel 40 ezer kilométer/órás sebességgel csapódott be bolygónk sűrű légkörébe, ami rendkívüli kihívás elé állította az űrhajó hőpajzsát.

A NASA közben már az Artemis–2 misszióra készül, amely során először ül majd legénység is az Orion fedélzetén. A három amerikai és egy kanadai űrhajós a tervek szerint 2024-ben indul majd a Hold felé, ahol ugyan még nem szállnak le, de megkerülik az égitestet, mielőtt visszaérkeznének a Földre.

Ha minden jól alakul, 2025-ben vagy 2026-ban megtörténhet a legújabb űrkorszak első emberi holdraszállása is, amit az Artemis–3 legénysége hajt majd végre. Az Artemis-terv alapján a 2020-as évek végére állandó, fenntartható emberi jelenlétet kell létrehozni a Holdon és környékén, és az így megszerzett készségek és ismeretek birtokában a következő évtizedekben a Marsra is eljuthatunk.