A mostani árvíz nem csak a klímaváltozás következménye, de növekedhet a téli árvizek kockázata ilyen kibocsátási szint mellett

2023.12.28. · tudomány

Várhatóan december 28-án tetőzik a Duna Budapesten, de az egész országban, összesen mintegy 1200 kilométeres partszakaszon rendeltek el árvízkészültséget az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint, írja összefoglalójában a Másfélfok. A jelenleg zajló árvízről nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a klímaváltozás okozza – ehhez részletes tanulmányokra és modellezésre lenne szükség –, az viszont trendszerűen kirajzolódik, hogy megváltozik a téli csapadék jellege és mennyisége is.

Bár az időjárás mindenkit jól meglepett 23-án, amikor hatalmas hóeséssel kápráztatta el majdnem egész Magyarországot, a hó igen gyorsan, már másnapra olvadásnak indult. Ezzel nemcsak a fehér karácsonynak lőttek, de a rekordmeleg igen magas vízállást is eredményezett.

Az, hogy december 25-én még soha nem mértek olyan magas hőmérsékletet, mint idén, ugyancsak az olvadásnak kedvezett, így mára már a Duna Budapesti tetőzésére számíthatunk. Az előrejelzések szerint a déli országrészben kb. 800 centiméteres vízállással pont az év végén vonul majd le az árhullám.

Az esőzések, a havazás, az azt követő olvadás és az árvíz az egész országban telítette a talajt, gyakorlatilag mindenhol 100 százalékos talajnedvesség mérhető. A klímaváltozás mérséklésével viszont, a Másfélfok által idézett szakértők és tanulmányok szerint, nemcsak a folyók mederben tartása, hanem azzal együtt az árvízkárok mérséklésére is lehetőség lenne.

Az ugyanis még nem egyértelmű, hogy a klímaváltozás miatt biztosan több téli árvízre kell felkészülnünk, az viszont látszik, hogy a gyors olvadás és a téli csapadék esőre cserélődése duzzasztja a folyókat.