Átírják az élet keletkezésének dátumát a dél-afrikai őskőzetekben talált 3,4 milliárd éves tengeri ökoszisztémák

A Precambrian Research folyóiratban megjelent tanulmány szerint a földi életformák már 3,4 milliárd évvel ezelőtt változatos közösségeket alkottak. Ezek szerint az élet a jelenleg feltételezett 3,5 milliárd évvel ezelőtti dátumnál korábban indulhatott fejlődésnek a Földön – írja a New Scientist.

A németországi Göttingeni Egyetem kutatói a sekély őstengerek maradványaiként ismert dél-afrikai ősföld, a Barberton Greenstone Belt 3,42 milliárd éves kőzeteit vizsgálták. Az ezekben felfedezett mikroszkopikus méretű széntartalmú foltok szerintük a Föld egyik első, mikroorganizmusokból álló tengeri ökoszisztémájának maradványai. A kutatók a foltok szénizotóp-összetételére alapozzák állításukat.

A korai Föld, ahogy ma elképzeljük
photo_camera A korai Föld, ahogy ma elképzeljük Fotó: MARK GARLICK/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Ismert, hogy a biológiai eredetű kőzetek különféle arányban tartalmazzák a szén 12-es, illetve 13-as izotópját. Az arányszám alkalmas az anyagcsere-folyamatok rekonstruálására, és ennek mentén az is kideríthető, hogy a feltételezett életformák például fotoszintetizáltak-e. A kutatók eredményei arra utalnak, hogy 3,42 milliárd éve már óriási mennyiségben éltek fotoszintetizáló mikroorganizmusok a tengerekben a felszín közelében. A meglepetés az okozta, amikor néhány folt vizsgálata olyan izotóparányt mutatott, amely egész más típusú anyagcserére utalt. A citromsav-ciklusban kulcsszerepet betöltő acetil-koenzim A néven ismert vegyület mellett olyan alapvető anyagcseretermékek nyomaira bukkantak amilyen például a metán vagy az acetát.

Mindez szerintük azt jelenti, hogy 3,42 évvel ezelőtt már léteztek sokszínű és komplex ökoszisztémák a Földön, vagyis az első egyszerű életformák jóval korábban jelentek meg a bolygón, nem pedig a korábban gondolt 3,5 milliárd évvel ezelőtti időpontban. A lapnak nyilatkozók véleménye szerint egyre valószínűbb, hogy az evolúció 4,2-4,1 milliárd évvel már elindult.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás