Már 1,6 milliárd évvel ezelőtt kialakult a többsejtű földi élet

Földtörténeti léptékben kevéssel az egysejtű eukarióták megjelenése után elindult a sejtmagos élőlények többsejtessé szerveződése – állítják a Science Advances folyóiratban január 24-én publikált tanulmányukban kínai kutatók.

A Live Science ismertetője szerint a sejtmaggal rendelkező ősi algák közé sorolt csőszerű Qingshania magnifica jó állapotban megmaradt fosszíliái arról tanúskodnak, hogy 1,6 milliárd évvel ezelőtt már javában virágzott a bolygón a többsejtű élet. Az észak-kínai Chuanlinggou formációból előkerült, hordószerű sejtekből álló fotoszintetizáló életformák korát 1,6 milliárd évesre teszik a kutatók, akik a mintákban talált spórák alapján azt állítják, hogy a vizsgált „ősnövények” ivartalanul szaporodtak.

A Qingshania magnifica nevű ősi többsejtű eukarióta fosszíliája (A) és sejtjenek (B,C,D,E) mikroszkópos portréi
photo_camera A Qingshania magnifica nevű ősi többsejtű eukarióta fosszíliája (A) és sejtjenek (B,C,D,E) mikroszkópos portréi Fotó: Maoyan Zhu et aI.

A tudomány jelenlegi állása szerint az első mikroszkopikus egysejtű sejtmag nélküli, vagyis prokarióta szervezetek úgy 3,9 milliárd évvel ezelőtt jelentek meg a Földön, de az első sejtmagos, vagyis eukarióta egysejtűekre egészen 1,65 milliárd évvel ezelőtti kellett várni. A kínai kutatók eredményei azt mutatják, hogy a többsejtűség már az eukarióták evolúciójának kezdeti szakaszától része volt a törzsfejlődésnek.

A Qingshania magnifica fosszíliák ugyan már 1989-től ismertek, ám a maradványok teljes körű újravizsgálását lehetővé képalkotó technológiák csak az utóbbi évektől álltak a kutatók rendelkezésére – olvasható a kutatás ismertetőjében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás