Sikerült újra kapcsolatba lépni a japán holdszondával

01.30. · TECH

Január 19-én landolt a Hold felszínén a SLIM, a japán holdszonda, amivel az ázsiai ország az ötödik, aminek sikerült eljutnia az égitestre. Csakhogy a landolás nem volt minden tekintetben sikeres: a leszállóegység igen szerencsétlen szögben érkezett meg a Holdra, pont úgy, hogy a rajta elhelyezett napelemek nem tudtak energiát termelni.

Ezért a szonda akkumulátorát kezdték el használni, ami viszont csak néhány órára elegendő energiát tudott szolgáltatni. 12 százalékos töltöttségnél viszont a Japán Űrkutatási Ügynökség, a JAXA ezt követően alvó üzemmódba kapcsolta a SLIM-et, az arról leváló roverek viszont, a LEV-1 és a LEV-2 megkezték a működést. A LEV-2 készítette például az első fotót a szondáról, ami alapján teljesen világossá vált, mi okozza a nehézségeket.

A LEV-2 rover készített fotót a SLIM szondáról a Holdon.
photo_camera A LEV-2 rover készített fotót a SLIM szondáról a Holdon. Fotó: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha Egyetem

A földi irányítás viszont reménykedett abban, hogy a napsugárzás beesési szöge kedvezően változik majd. Ez így is lett, ennek hatására pedig a leszállóegység felébredt az alvó üzemmódból, írja a BBC.

Hétfőn közzé is tettek egy, a kutatások szempontjából kiemelkedően fontos felvételt. A JAXA által fejlesztett kamerákkal ugyanis nemcsak a domborzati viszonyokról lehet képet alkotni, hanem a fotókon megjelenő kőzetek elemzése is megtörténhet. Ez pedig segíthet abban, hogy a Hold történelmét minél jobban megértsük.

A szonda közvetlen közelében több olyan követ is azonosítottak, amiknek az elemzését a későbbiekben elvégezhetik majd. Ezeket mind egy-egy kutyafajtáról nevezték el a méretük alapján.
photo_camera A szonda közvetlen közelében több olyan követ is azonosítottak, amiknek az elemzését a későbbiekben elvégezhetik majd. Ezeket mind egy-egy kutyafajtáról nevezték el a méretük alapján. Fotó: JAXA

Az első ilyen vizsgált követ a törpeuszkárról nevezték el – ahogy a többi azonosított kőzetnek is kutyafajták neveit adták. Ezt a méretbeli különbségek szemléltetésére használják a kutatók.

Az apró kőzetet a törpeuszkárról nevezték el, az összetételét pedig a kép alapján lehet elemezni.
photo_camera Az apró kőzetet a törpeuszkárról nevezték el, az összetételét pedig a kép alapján lehet elemezni. Fotó: JAXA

A jelenlegi biztató eredmények ellenére viszont a JAXA felhívta a figyelmet arra, hogy a szondát nem úgy tervezték, hogy a holdi éjszakát is kibírja.