A pénzügyek körüli stressz még a gyásznál is többet árthat az egészségnek

02.01. · tudomány

Érdekes kérdés, hogy a pénz boldogít-e, de egy 2021-es kutatás megjelenése óta tudjuk, hogy bizonyos szempontból az anyagi biztonság tényleg hozzájárul a boldogsághoz. Arra viszont egy nem rég publikált tanulmány világít rá, hogy a pénzügyi szorongások még a gyásznál is súlyosabb mértékben árthatnak az emberek egészségének, írja a Science Alert.

A pénz miatti aggodalmak és feszültségek egyszerre lehetnek hatással az immunrendszerre, a hormonrendszerre és az idegrendszerre is, derül ki a University College London (UCL) és a brit Kings College munkatársainak kutatásából. A vizsgálatban 5000, 50 évnél idősebb felnőttet vizsgáltak, akiknek az életében 6 gyakori stresszort értékeltek.

Ezek a stresszorok az alábbiak voltak:

  • a pénzügyi nehézségek,
  • a gondozás terhei,
  • a fogyatékosság vagy rokkantság,
  • a gyász,
  • a betegségek
  • és a válás.

A kockázatokat 4, a vérből is kimutatható biomarker segítségével értékelték. A korzizol, a CRP (C-reaktív fehérje) és a fibrinogén (ezek a gyulladásokra reagálnak), valamint az inzulin-növekedési faktor-1 (IGF-1) szintjét vizsgálták.

A kutatásban kiderült, hogy a magukat stresszesnek tartó személyek 61 százalékkal nagyobb valószínűséggel kerültek négy év múlva egy magasabb kockázatú csoportba, mint azok, akik nem érezték magukat ennyire szorongónak. A pénzügyekkel kapcsolatos szorongások önmagukban 60 százalékkal növelték meg ennek az esélyét, míg például a gyász vagy a válás kevesebb mint 20 százalékkal járult ehhez hozzá.

A kutatók, bár leszögezik, hogy az eredményeket további vizsgálatokkal szükséges alátámasztani, a pénzügyi szorongás valójában azért jelenthet ilyen súlyos egészségügyi kockázatot, mert az élet számos más területére is hatással van. Az így kialakuló fokozott stressz a szervezetben számos káros folyamatot indíthat el, amik ugyan nem azonnal, de tartós fennállás esetén súlyos egészségkárosodást okozhatnak.