Elkészült az univerzum valaha volt legnagyobb röntgentérképe

2019 decembere és 2020 júniusa között több mint 900 ezer egyedi forrást azonosított a röntgentartományban az eROSITA tudományos konzorcium égboltfelmérő projektje – írja az IFL Science.

Ezek közül 710 ezer bizonyult más galaxisokban található szupermasszív fekete lyuknak, 180 ezer csillagnak, valamint 12 ezer galaxishalmaznak, és több száz olyan egzotikus objektumnak, mint a térkép közepén fénylő Vela pulzár.

„Elképesztő számok ezek a röntgencsillagászatban, hat hónap hónap alatt több forrást fedeztünk fel, mint amennyit az XMM-Newton és a Chandra 25 év alatt” – nyilatkozta a lapnak Andrea Merloni, az eROSITA vezető kutatója.

Az égbolt röntgentérképe az összes sugárzási jellemzővel (balra), illetve (jobbra) a pontszerű forrásokkal
photo_camera Az égbolt röntgentérképe az összes sugárzási jellemzővel (balra), illetve (jobbra) a pontszerű forrásokkal Fotó: MPE, J. Sanders/ eROSITA

Az eROSITA konzorcium hivatalos közleménye szerint a röntgentávcső 2019. júliusában állt pályára egy német-orosz együttműködés keretében. A teleszkópot úgy tervezték, hogy a röntgentartományban teljes égbolt-felmérést végezzen. Az eROSITA 2022 februárja óta készenléti üzemmódban működik, magyarán az ukrajnai orosz invázió után kikapcsolták.

Az alábbi videó a következő hetekben publikálandó teljes égboltfelmérés mozgóképes összefoglalója:

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás