Hat éven át készült az univerzum legnagyobb, 10 billió pixeles térképe

2021.01.15. · tudomány

Tízbillió, vagyis 10 000 milliárd pixeles, vagyis képpontos térképet tettek közzé a világegyetemről egy csillagászati program eredményeként. A hat éven át tartó égboltfelmérés során készült képeket az arizonai Kitt Peak obszervatórium távoli galaxisokat vizsgáló spektroszkópja, a DESI segítségével készítették. Alkotói szerint az égbolt kiterjedése, az képek érzékenysége és az ábrázolt galaxisok száma alapján is ez az eddigi legnagyobb térkép az univerzumról.

A felmérés hivatalos oldalán a teljes, több milliárd galaxist tartalmazó térkép böngészhető, kereshető vagy zoomolható, és kattintásra különböző konstellációk és különleges csillagok is kiemelhetők rajta. Az összesen három obszervatórium által, 1045 éjszaka során mért adatok egy térképen való megjelenítésén összesen közel 200 kutató dolgozott, a teljes térkép végső mérete 1 petabájt, vagyis körülbelül egymillió gigabájt lett.

A kétdimenziós térkép azonban csak a kezdet: a következő öt évben az lesz a DESI-felmérés célja, hogy a galaxisok és a kvazárok közötti pontos, akár több milliárd fényéves távolságok kiszámítása után egy óriási 3D-s térképen adjon képet az univerzumról. Ezzel nemcsak a galaxisok eloszlását tudják majd egyszerűbben modellezni, de az univerzum tágulásának sebességét is.

link Forrás

„Ahhoz, hogy megoldjuk az alapvető fizika legnagyobb rejtélyeit, kénytelenek vagyunk hatalmas digitális adatbázisokba gyűjteni a csillagokat és a galaxisokat, ami egyben új adatbányászati lehetőségeket nyújt a kutatóknak más csillagászati felfedezésekhez” – idézi egy közlemény Adam Boltont, az éjjeli megfigyelésekért felelős állami kutatóközpont, a NOIRLab adatközpontjának igazgatóját.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás