A legjobban kereső 1% kapja a tőkejövedelmek háromnegyedét a mai Magyarországon

Radikálisan nőtt az adózás utáni jövedelmek egyenlőtlensége az elmúlt bő másfél évtizedben Magyarországon. Az ezt mérő, az adózókra kiszámolt Gini-index a korabeli 0,45-es értékről 0,53-ra emelkedett. Mindez elsősorban a 2011 és 2013 között végrehajtott egykulcsos adóreformnak és a tőkejövedelmek fokozódó koncentrációjának köszönhető. Így mára a legjobban kereső 10 százalék az összes jövedelmek 40 százalékát és a tőkejövedelmek 90 százalékát, míg a legfelső 1 százalék az összes jövedelmek 16 százalékát és a tőkejövedelmek közel 75 százalékát birtokolja.

Többek közt ezek az eredményei annak a NAV-os adatokra épülő, a hazai jövedelmi viszonyokat minden eddiginél pontosabban feltáró kutatásnak, amit Krekó Judit és Tóth G. Csaba, a Közgazdaságtudományi Intézet munkatársai készítettek, és nemrég jelent meg a Munkaerőpiaci Tükörben. És bár a bankbetétekből és állampapírokból keletkező kamatjövedelmeket nem tudták vizsgálni, a Magyar Nemzeti Bank elemzéseiből az látszik, hogy az arányokat ez sem módosítaná jelentősen.

De vajon lehet-e mérni a legszegényebbek és a leggazdagabbak jövedelmi viszonyait? Milyen különbségek vannak az adózás előtti és adózás utáni jövedelmek eloszlásában? Mennyivel keresnek többet a férfiak, mint a nők? Kimutatható-e jövedelmi különbség az ország nyugati és keleti fele között? Mekkora Budapest túlsúlya? Kiknek a kezében vannak a tőkejövedelmek? Mi van a nem itthon adózó, a be nem vallott és a nem legálisan szerzett jövedelmekkel? És mekkora az az éves jövedelem, amivel ma valaki a magyar társadalom felső egy százalékában érezheti magát?

Krekó Judit, a KRTK KTI kutatója
photo_camera Krekó Judit, a KRTK KTI és a Budapest Intézet kutatója Fotó: Tóth András / Qubit

A Határtalan tudásban, a CEU és a Qubit közös podcastjának legújabb adásában Krekó Juditot, a KRTK KTI tudományos munkatársát és a Budapest Intézet kutatóját, a tanulmány egyik szerzőjét a magyarországi jövedelmi egyenlőtlenségekről kérdeztük. A beszélgetést Szabó Attila, a Qubit állandó szerzője vezette.

Hallgasd alább:

link Forrás

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

(A címlapképen a Rose d'Or szuperjacht látható a nápolyi kikötőben. Fotó: Németh Dániel / 444)

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás