Itt az első fotó a két évtizede kihaltnak vélt kongói szemüvegesgébicsről

Kisebbfajta tudományos világszenzációval szolgáltak az El Paso-i Texas Egyetem kutatói, akik egy hat hetes expedíció keretében a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részének trópusi felhőerdőit járva kihaltnak nyilvánított fajok után kutatva, egy két évtizeddel ezelőtt „leírt” madárfaj életben lévő példányaira bukkantak – írja az IFL Science.

A gyarmatosítás időszakában felfedezett, ezért az akkoriban regnáló I. Albert belga királyról elnevezett Prionops alberti nevű szemüvegesgébics-fajt a nemzetközi madárvédelmet koordináló BirdLife International amerikai tagszervezete, az American Bird Conservancy két évtizeddel ezelőtt a kihalt kategóriába sorolta.

Az amerikai zoológiai expedíció azonban életben talált egy 18 példányból álló csoportot, egyiküket pedig le is tudták fotózni, miután sikeresen, de csak átmenetileg befogták – olvasható az egyetem hivatalos közleményében. A madarak létszáma és szemmel felmérhető kondíciója alapján a kutatók arra következtetnek, hogy a Prionops alberti kongói populációja elegendő diverzitást biztosít a faj fennmaradásához.

A kihaltnak vélt Prionops alberti élő példánya
photo_camera A kihaltnak vélt Prionops alberti élő példánya Fotó: Matt Brady / The University of Texas at El Paso

A most publikált fotó azért is különleges, mert az afrikai Nagy-hasadékvölgy nyugati vonulatához tartozó közép-afrikai Albertine-hasadék nyugati lejtőin honos fajról mindeddig nem készült értékelhető fényképfelvétel, bár a taxonómiai leírást szemléltető rajzok hitelességét korábban sem vonta kétségbe senki.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás