Ész Ventura: Íme a 2023-as pontverseny eredményei és a nyeremények

Kedves Ész Ventura-olvasók és megoldók!

Lezártuk a tavalyi pontversenyt, és kisorsoltuk a nyerteseket. Tavaly 29 feladványt tűztünk ki, amelyekre nagyjából 250 megoldás érkezett. A legelső megoldók listája, valamint a kreatív megoldásokért és a bónuszkérdésekért kiosztott banánok listája megtalálható a 2023-as Dicsőségfalon, ahonnan a feladványok már megjelent megoldásait is könnyedén el lehet érni. Az Ész Ventura díjazását idén a Reflexshop, a Csodák Palotája és a Typotex Kiadó támogatta felajánlásokkal. Díjakat fenti támogatóink jóvoltából a következő kategóriákban osztottunk.

  • A legelső megoldók között kisorsoltunk egy díjat a megszerzett koponyáikkal arányos módon. A szerencsés nyertes Bitman álnéven író olvasónk lett. Nyereménye Martin Gardner Szórakoztató matematikai fejtörők című könyve és a Válogatás Erdős Pál kedvenc feladataiból című könyv a Typotex Kiadó jóvoltából.
  • A legkreatívabb hárombanános beküldők között kisorsoltunk egy díjat a hárombanános megoldásaik számával arányos módon. A szerencsés nyertes László Tamás lett, akinek a nyereménye egy Haramiau szelencéje asszociációs partijáték a Reflexshoptól és a Válogatás Erdős Pál kedvenc feladataiból című könyv a Typotex Kiadótól.
  • A kétbanános kreatív megoldók között kisorsoltunk egy díjat a kétbanános megoldásaik számával arányos módon. A szerencsés nyertes Dömők Dávid lett, akinek nyereménye egy Haramiau szelencéje asszociációs partijáték a Reflexshoptól és Martin Gardner Szórakoztató matematikai fejtörők című könyve a Typotex Kiadótól.
  • Az egybanános kreatív megoldók között kisorsoltunk egy díjat az egybanános megoldásaik számával arányos módon. A szerencsés nyertes ismét László Tamás lett, akinek a nyereménye Martin Gardner Szórakoztató matematikai fejtörők című könyve a Typotex Kiadótól.
  • Az év legnehezebb ötkoponyás feladványaira idén sajnos nem érkezett helyes megoldás, ezért a négykoponyás feladványokra helyes megoldást beküldők között sorsoltunk ki egy különdíjat. A szerencsés nyertes Ősz Olivér lett, akinek a nyereménye egy Haramiau szelencéje asszociációs partijáték a Reflexshoptól, továbbá Sean Carroll A mélyen elrejtett valóság című könyve és Bokor Nándor Téridő-geometria című könyve a Typotex Kiadó jóvoltából.
  • A 2023-ban a legtöbb helyes megoldást beküldő versenyző különdíjat is kap, ennek nyertese szintén Dömők Dávid lett, aki 14 feladványra küldött megoldást. Gratulálunk! Nyereménye Sean Carroll A mélyen elrejtett valóság című könyve és Bokor Nándor Téridő-geometria című könyve a Typotex Kiadótól.
  • A helyes megoldást beküldők között kisorsoltunk további három díjat koponyáktól és banánoktól függetlenül. A szerencsés nyertesek: Bukovics Ferenc, Hannák Gábor, Szécsényi István. Ők mindannyian családi jegyet nyertek a Csodák Palotája felajánlásával.
  • Végezetül kisorsoltunk egy különdíjat fiatal megoldóink között. A szerencsés Popovics Péter 14 éves tanuló lett, aki szintén Csodák Palotája családi jegyet nyert.

A sorsoláshoz, ahogy korábban is, az ötöslottó sorsolását használtuk random generátorként, hogy a sorsolás ellenőrizhető legyen. Az idei 1. heti kettes találatok számát (104907) mint véletlen számot használtuk az egybanánosok és a legelső megoldók sorsolásához. A 2. heti kettes találatok számát (108074) használtuk a kétbanánosok sorsoláshoz. A 3. heti kettes találatok számát (80006) használtuk a hárombanánosok és a legnehezebb feladványokat megoldók sorsolásához. A levélsorsoláshoz újra használtuk mind a három ötöslottó-sorsolás által generált véletlen számot. A fenti véletlen számokkal a sorbarendezett megoldókból, megoldásokból, ill. levelekből sorszámuk szerint választották ki a nyertest ciklikusan. A sorba rendezés minden esetben megfelelt a Dicsőségfalon megjelent sorrendnek, a levelek esetén pedig az időrendnek.

Az év során több különdíjat is kiosztottunk:

  • A 187. feladvány bónusz kérdésének első és egyetlen megoldásáért Ősz Olivér olvasónkat illeti a Reflexshop Tiny Epic sorozatának Végtelen Galaxisok című társasjátéka.
  • A 190. feladvány megoldói között három könyvet sorsoltunk volna ki, de sajnos csak egy megoldás érkezett Hajós Kálmán centrumgépész tollából, aki Martin Gardner Szórakoztató matematikai fejtörők című könyvét nyerte a Typotex Kiadó felajánlásával.

Gratulálunk minden nyertesünknek! Reméljük, idén is olvassátok az Ész Venturát.

A korábbi évek nyertesei

Támogatóink