Ész Ventura: Töltsd meg a végtelen sakktáblát, és nyerd meg a Végtelen galaxisokat!

187. feladvány: Végtelen sakktábla

Egy végtelen sakktábla (minden irányban végtelen négyzetrács) minden mezőjére az alábbi négy sakkbábu egyikét helyezzük: királynő, bástya, futó, huszár. A bábuk színe nem számít. Fel lehet-e helyezni úgy a bábukat, azaz meg lehet-e tölteni úgy a végtelen sakktáblát, hogy minden bábu üssön legalább egyet mindegyik másfajta bábuból, de ne üssön egyet se a saját fajtájából?

Bónusz kérdés haladóknak: Mi a helyzet akkor, ha ötödik fajta bábunak bevesszük még a királyt is?

Aki a bónusz kérdésre elsőként helyes példát küld, vagy bizonyítja, hogy királlyal kiegészítve nem megoldható a feladat, a Reflexshop Tiny Epic sorozatából a Végtelen Galaxisok című társasjátékot nyeri, amiről korábban itt írtunk.

photo_camera Fotó: Reflexshop

Nehézségi szint:

A megfejtéseket magyarázattal és ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: szeptember 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.