Elkaszálhatják a Nagy obszervatóriumok egyikét, a Chandrát

04.09. · TECH

A Chandra röntgencsillagászati műholdat 1999. július 23-án bocsátották fel a Columbia űrrepülőgéppel, hogy speciális műszereivel segítsen megismerni és megérteni a világűr működését.

A Chandra űrteleszkóp az űrben a háttérben a Földdel.
photo_camera A Chandra űrteleszkóp az űrben a háttérben a Földdel. Fotó: NASA

Azóta számos felfedezést köszönhetünk az űrtávcsőnek, ami készített felvételt egy 800 éves robbanás nyomairól, fekete lyukakról vagy például a Mars röntgensugárzásáról is ezen kívül pedig fedezett fel Tejútrendszeren kívüli bolygót is.

Szupernóva maradvány SNR 1181
photo_camera Szupernóva maradvány SNR 1181 Fotó: X-ray: (Chandra) NASA/CXC/U. Manitoba/C. Treturik, (XMM-Newton) ESA/C. Treturik; Optical: (Pan-STARRS) NOIRLab/MDM/Dartmouth/R. Fesen; Infrared: (WISE) NASA/JPL/Caltech/; Image Processing: Univ. of Manitoba/Gilles Ferrand and Jayanne English

Az űrteleszkóp megmentésére léltrehozott weboldal szerint a NASA 2024. március 11-én terjesztette elő a 2025-ös költségvetését, amiben 40 százalékkal visszavágják a Chandrára költhető forrásokat. Az amerikai űrügynökség a döntését pénzügyi okokkal magyarázza, holott a Chandra a legolcsóbb az obszervatóriumok között, fenntartásának éves költsége pedig egy F16-os katonai repülőgép árával mérhető össze.

A Chandra és a James Webb űrtávcsövek által a Cassiopeia A (Cas A) szupernóva-maradványról gyűjtött adatokat kombinálták. A képeken a Chandra röntgensugárzási, a Webb és a Spitzer infravörös, valamint a Hubble optikai adatai láthatók. Az ezeket az adatokat felhasználó csillagászok megállapították, hogy a Cas A középpontja közelében lévő úgynevezett Zöld Szörnyeteg a felrobbant csillagból származó robbanáshullám által a körülötte lévő anyagba csapódott.
photo_camera A Chandra és a James Webb űrtávcsövek által a Cassiopeia A (Cas A) szupernóva-maradványról gyűjtött adatokat kombinálták. A képeken a Chandra röntgensugárzási, a Webb és a Spitzer infravörös, valamint a Hubble optikai adatai láthatók. Az ezeket az adatokat felhasználó csillagászok megállapították, hogy a Cas A középpontja közelében lévő úgynevezett Zöld Szörnyeteg a felrobbant csillagból származó robbanáshullám által a körülötte lévő anyagba csapódott. Fotó: X-ray: NASA/CXC/SAO; Optical: NASA/ESA/STScI; IR: NASA/ESA/CSA/STScI/Milisavljevic et al., NASA/JPL/CalTech; Image Processing: NASA/CXC/SAO/J. Schmidt and K. Arcand

A Chandra azonban még legalább 10 évig üzembiztosan működhet. A döntés viszont nem végleges, a NASA költségvetését a Kongresszusnak kell jóváhagynia. Ha így tesznek, akkor pár éven beül leszerelhetik az alapvető fontosságú kutatási műszert.

Az űrteleszkóp megmentésén dolgozó nemzetközi szakértői társaság célja, hogy meggyőzzék az amerikai döntéshozókat arról, hogy a kutatási büdzsét ne módosítsák olyan drasztikusan és maradjon pénz a Chandra további üzemeltetésére is. Hiszen az űrteleszkópnak egyelőre nincs tervezett utódja, a röntgensugárzás vizsgálatának kiesésével pedig óriási kutatási hézag keletkezhet.