A Tejútredszeren kívüli bolygót talált a Chandra űrteleszkóp

2021.10.26. · tudomány

Először sikerült az extra-galaktikus bolygót detektálniuk a földi csillagászoknak – számolt be a felfedezésről az amerikai űrügynökség, a NASA honlapja.

Az űrbe telepített Chandra röntgentávcső a Földtől mintegy 28 millió fényévre található Vadászebek (Canes Venatici) csillagképben, a Messier 51 (M51) galaxisban észlelte a planétára utaló jeleket.

A Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Kutatóintézet exobolygókra vadászó csillagászai a röntgen hullámhosszokon keresik a potenciális planétákat, bízva abban, hogy a technikával idegen galaxisokban is kimutathatnak lehetséges égitesteket, ám eddig sem ők, sem mások nem észleltek 3 ezer fényévnél távolabb ilyen objektumokat.

A kutatók most a legmegbízhatóbb, az úgynevezett fedési, vagy tranzit módszert használták az észleléskor, vagyis az anyacsillag fényintenzitásának csökkenéséből következtettek az előtte elhaladó bolygóra – csakhogy most nem a látható, hanem a röntgentartományokban.

A baloldali képen a négyzetben kiemelve a Chandra röntgenteleszkóp és a Hubble optikai űrtávcső megfigyeléséből komponált kép, jobbra pedig az M51 fantáziarajza
photo_camera A baloldali képen a négyzetben kiemelve a bolygójelölt a Chandra röntgenteleszkóp és a Hubble optikai űrtávcső megfigyeléséből komponált képen, jobbra pedig az M51 fantáziarajza Fotó: NASA

A Nature Astronomy folyóiratban is publikált megfigyelés alapján a potenciális extra-galaktikus exobolygó egy fekete lyukból vagy egy neutroncsillagból, és egy nagyjából 20 naptömegű Nap-szerű csillagból álló rendszer tagja és hozzávetőlegesen akkora mint a Szaturnusz.

A felfedezői szerint a biztos eredményre még évtizedekig kell várni, mert akkor következhet be hasonló együtt állás a planéta és csillaga között.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás