A Boston Dynamics bejelentette új emberszerű robotját, a teljesen áttervezett Atlast

04.17. · TECH

A Boston Dynamics robotfejlesztő cég szerdán bemutatta új humanoid robotját, egy nappal azután, hogy búcsút intett annak korábbi változatának. A teljesen megújult Atlast már nem hidraulikák, hanem az iparágban mára bevetté vált elektromos motorok működtetik.

link Forrás

A TechCrunch részletes riportban számol be az új Atlasról, aminek mozgása és járása szerintük lényegesen gördülékenyebb, mint sok, az elmúlt években bemutatott emberszerű roboté. Az új verzió lényegében mindenben különbözik a táncolni, ugrálni és szaltózni tudó, közel 10 évig fejlesztett elődjétől és kialakításában kedvesebbnek és szelídebbnek tűnik nála, és a Tesla Optimus, valamint a Figure 01 humanoid robotoknál.

link Forrás

Az új Atlast a Boston Dynamics vezérigazgatója, Robert Playter szerint jövő év elejétől kezdik majd tesztelni tulajdonosuk, a dél-koreai Hyundai üzemeiben, és a robot sorozatgyártása néhány éven belül kezdődhet meg. „Ahhoz, hogy ez sikeres legyen, sokkal többre van szükség, mint lenyűgöző technológiára. Meg kell érteni, hogy mire lehet felhasználni, és elég produktívnak kell lennie ahhoz, hogy megérje befektetni a robotba” – mondta.

„Ez a robot a legtöbb ízületénél erősebb lesz, mint egy ember, vagy mint egy elit sportoló, és mozgástartománya meghaladja majd mindazt, amit egy ember valaha is elérhet” – nyilatkozta Playter az IEEE Spectrumnak. Ez utóbbi a robotot bemutató videóban is tetten érhető.

A Boston Dynamics teljesen újratervezett Atlas robotja, amit elektromos motorok működtetnek
photo_camera A Boston Dynamics teljesen újratervezett Atlas robotja, amit elektromos motorok működtetnek Fotó: Boston Dynamics

Az új Atlas talán legszembetűnőbb jellemzője az elölről kerek sminktükörre emlékeztető, szenzorokkal ellátott feje, ami köré világító LED-eket szereltek. „Mindenki más valamilyen emberszerű alakot csinált, én viszont mást akartam. Azt szerettük volna, hogy barátságos és megközelíthető legyen" – mondta Playter a TechCrunch-nak.

A virális videóiról ismert amerikai robotfejlesztő cég 2019-ben dobta piacra első robotját, a Spot robotkutyát, ami képes építkezések, ipari létesítmények vagy akár bányák monitorozására a tetejére szerelhető szenzorokkal.