Elon Musk bemutatta Optimust, a Tesla humanoid robotját

2022.10.02. · TECH

A Tesla minden évben megrendezi a mesterséges intelligencia (AI) tematikájára épülő eseményét, a Palo Altó-i AI Dayt, amelynek elsődleges célja, hogy a cég magához csábítsa a víziójához legjobban illeszkedő mérnököket és kutatókat. A tavalyi rendezvényen Elon Musk bombasztikus bejelentést tett: elektromos autókat gyártó cége humanoid robotok gyártásába kezd.

Hogy mennyire realisztikus ez a cél, azt többen vitatták az elmúlt egy évben, és bár a bejelentés után nem sokat lehetett hallani a tervről, az idei AI Dayen már a színpadról integetett a közönségnek a korábban csak Tesla Bot néven emlegetett, végül Optimusra keresztelt robot prototípusa, sőt, annak egyből két változata.

photo_camera A tavalyi rendezvényen bemutatott koncepció, illetve a robot két valódi prototípusa Forrás: Tesla

Musk a rendezvényen elmondta, a Tesla autógyáraiban végzett munkával tesztelt robottal még sok a fejlesztenivaló, de 3-5 éven belül elkezdhetik árulni. A tömeggyártásra tervezett Optimus árát 20 ezer dollárra (több mint 8,5 millió forintra) lőtték be, és Musk szerint idővel több bevétele lehet majd vállalatának a robotok eladásából, mint az autóbizniszből.

Az eseményen levetítettek egy videót, amelyen a robot egyszerű feladatokat végzett, például növényeket öntözött, dobozokat cipelt vagy kisebb fémrudakat emelt, majd az AI Day színpadán is megjelent a korai prototípus.

link Forrás

Végül egy újabb változatot is bemutattak, amely Musk szerint már jobban hasonlít arra, ahogy ő elképzeli az Optimust, de ezt a prototípust még úgy kellett kigurítani a színpadra, és egy kis integetésen kívül nem is tudott sok mindent felmutatni. „Sokkal többet tud a robot, mint amit megmutattunk, csak nem akartuk, hogy pofára essen” – viccelődött Musk a rendezvényen.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az újabb prototípus 73 kilogrammot nyom, 2,3 kilowattórás és 52 voltos akkumulátorral szerelték fel, ami egy teljes napi munkára elegendő, alkatrészei a Tesla önvezető technológiáját működtető hardverre épülnek, de a szoftvere is az autók által használt AI egy módosított változata. A Tesla mérnökei hangsúlyozták a robot mozgásának fejlettségét: az Optimus teste 28 szabadságfokkal (vagyis mozgási iránnyal) rendelkezik, míg a kezei egyenként plusz 11-gyel. A robotot egy olyan külső mechanizmussal is felszerelik, amelyen keresztül le lehet állítani a működését.

photo_camera Fotó: -/AFP

A BBC szerint befektetők és pénzügyi elemzők még mindig szkeptikusak a Tesla robotikai nyitásával kapcsolatban, és inkább azt tanácsolják a cégnek, hogy koncentráljon a fő üzletágára, az elektromos járművekre, ahol már eredményeket is fel tud mutatni – igaz, a túl optimista határidők szabása és a sci-fiben való túlzott elmerülés ezen a területen sem áll messze Musktól és vállalatától.

Musk ennek szellemében az idei AI Dayen sem fogta vissza magát. Elmondta, hogy a robotok munkába állásával a gazdaság új korszaka elé nézünk, „a bőség jövőjébe, egy olyan jövőbe, ahol nincs szegénység, ahol bármilyen terméket és szolgáltatást megkaphatsz, amit csak akarsz”. Szerinte a robotok tömeggyártása, amely már 5-10 éven belül megvalósulhat, „az általunk ismert civilizáció alapvető átalakulásával” jár majd.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás