A Google generatív mesterséges intelligenciája a korábbiaknál pontosabban jelezné előre az időjárási anomáliákat

04.22. · TECH

Még március végén jelent meg a Google szakmai blogján az a bejelentés, miszerint a cég SEEDS (Scalable Ensemble Envelope Diffusion Sampler) néven olyan generatív mesterséges intelligenciát fejlesztett, amely nagy léptékű időjárás-előrejelzésre képes – írja a Live Science.

A tavaly beharangozott GraphCast után rövid időn belül ez már a második meteorológiai megoldás a Google-től. A cég szerint az új generatív modell minden eddiginél gyorsabb, a hagyományos módszerekkel nehezen detektálható időjárási szélsőségeket figyelembe vevő, hagyományos meteorológiai módszereknél pontosabb predikciókkal szolgálhat.

A Google hivatalos blogjának Science Advances-ben is közölt illusztrációja a SEEDS „munkamódszeréről”
photo_camera A Google hivatalos blogjának Science Advances-ben is közölt illusztrációja a SEEDS „munkamódszeréről” Forrás: research.google/blog

A Science Advanced folyóiratban megjelent tanulmány szerint „az időjárás-előrejelzésben a bizonytalanság megjelenítésének domináns megközelítése az, hogy a különböző feltételek melletti fizikai alapú szimulációk futtatásával és átlagolásával állítják elő a legnagyobb valószínűséggel bekövetkező eseményeket”.

A Google sok ezer korábbi pontosnak bizonyult előrejelzésén tréningezett generatív időjósa viszont „a bizonytalanságok skálázásával operálva jelzi előre a rendelkezésre adatok alapján a legvalószínűbben bekövetkező időjárási eseményeket”, miközben állítólag lehetővé teszi a kockázatok felmérésére a nagy léptékű, komplex éghajlati előrejelzések létrehozását.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás