Európa a leggyorsabban melegedő kontinens

Európa hőmérséklete a globális átlag nagyjából kétszeresével emelkedik – jelentette hétfőn az AP hírügynökség az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) és az Európai Unió klímaváltozási szolgálata, a Copernicus legfrissebb jelentéseire hivatkozva.

Európában jelenleg 2,3 Celsius-fokkal haladja meg az éves átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szintet, szemben a globális 1,3 Celsius-fokkal. Fokozódtak az időjárási szélsőségek, halmozódtak a hőhullámok, az erdőtüzek, sosem látott módon növekedett a gleccserek olvadása, és krónikussá vált a hóhiány is.

A Copernicus április 22-én publikált jelentése adatai szerint az idei március volt zsinórban a tizedik hónap, amely havi bontásban hőmérsékleti rekordot döntött a mérések kezdete óta. A tengerfelszín átlagos hőmérséklete szintén tavaly volt a valaha mért legmagasabb Európa felségvizein.

2023-ban mért anomáliák Európa felszíni léghőmérsékletében
photo_camera 2023-ban mért anomáliák Európa felszíni léghőmérsékletében Fotó: Copernicus

Az európai gleccserek jégmennyiségét 10 százalékkal csökkentő tavalyi átlaghőmérséklet mértéke csak Skandináviában és Izlandon maradt az átlag alatt Európában. A hőség okozta halálozások számát tekintve is rekordévnek bizonyult a tavalyi: 2023-ban több mint 150 ember vesztette életét közvetlenül viharok, árvizek és erdőtüzek miatt.

A Copernicus stábja 13,4 milliárd euróra becsülte a klímaváltozás közvetlen gazdasági veszteségeit 2023-ban Európában.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás