2023 irtó meleg volt, de 2024 még forróbb lesz

2023.08.15. · tudomány

Gavin Schmidt, a NASA Goddard Űrközpontjának vezetője szerint az intézet eddigi mérései alapján nem csak az tűnik biztosnak, hogy 2023 a valaha mért legmelegebb évek közé fog tartozni, hanem az is nagyon valószínű, hogy miután az El Niño csak jövőre fejti ki igazán a hatását, 2024 még ennél is melegebb lesz.

„A mérések megerősítették, amit milliók éreztek a saját bőrükön: 2023 júliusa volt a valaha mért legmelegebb hónap” – nyilatkozta Bill Nelson, a NASA igazgatója. Az igazgató hozzátette, hogy világos tudományos bizonyítékok szólnak amellett, hogy sürgősen meg kell fékezni a felmelegedést és meg kell óvni a bolygót és lakóit. Schmidt szerint a felmelegedés tempója nem tekinthető normálisnak, a legfőbb oka pedig az ember okozta emisszió – ezen lehet változtatni.

photo_camera Az átlaghőmérséklettől való eltérés Fotó: NASA

Az adatok megfelelnek az eddigi előrejelzéseknek, de Zeke Hausfather, a Berkley klimatológusa szerint ez nem jelenti azt, hogy rendben is vannak: minden töredéknyi lefaragható melegedéssel számtalan életet lehet megmenteni a jövőben.

Be kell húzni a féket

Az adatok megfelelnek a Nemzeti Óceán és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) korábbi méréseinek, amelyek szerint 2023 eddig a harmadik valaha mért legmelegebb év lesz, de az sem zárható ki, hogy még ennél is melegebb lesz. Nelson tömör helyzetértékelése szerint ez nem más, mint az Anyatermészet figyelmeztetése: még nem késő visszafogni a kibocsátást,

Ez önmagában még nem is lenne elég: egy korábbi kutatás szerint a gazdaság teljes átalakítása lenne szükséges ahhoz, hogy fenntartható legyen az élet a bolygón – vagy legalábbis ne legyen rettenetesen kényelmetlen. A Meteorológiai Világszervezet főtitkára, Petteri Taalas szerint ideje megkongatni a vészharangot, a probléma ugyanis mindenkit érint a Földön.

Schmidt szerint annyit nagy eséllyel meg lehet jósolni, hogy 2024 még melegebb lesz, mint az idei, de ezen kívül a világ kutatói ismeretlen területre tévedtek. Carlo Buontempo, az Európai Unió éghajlatváltozási szolgáltatása, a Copernicus igazgatója szerint a korábbi modellek nem feltétlenül alkalmasak az extrém változás következményeinek felmérésére, így szerinte egy út marad: a kibocsátás mielőbbi csökkentése.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás