Húskonzervként vitték magukkal a mocsári teknősöket a kőkorszaki utazók

A Magdeburg melletti Barleben-Adamssee kavicsbánya területén található lelőhelyről nemrégiben előkerült kőkorszaki szerszámok, fegyverek, állatcsontok és növényi élelmiszermaradékok mellett teknőspáncélok töredékeit is sikerült azonosítani, amelyek arra utalnak, hogy a szállítást jól bíró hüllőket a mai konzervek elődjeiként útravalóként vitték magukkal a korabeli emberek – olvasható a Szász-Anhalti Állami Örökségvédelmi és Régészeti Hivatala közleményében.

Az Arkeo News ismertetője szerint a mocsári teknős (Emys orbicularis) páncéljaként azonosított maradványok kora 50 és 42 ezer év közé tehető.

A Magdeburg melletti Barleben-Adamssee kavicsbányából előkerült 50 ezer éves teknőspáncélok
photo_camera A Magdeburg melletti Barleben-Adamssee kavicsbányából előkerült 50 ezer éves teknőspáncélok Fotó: Uwe Beye/ Archäologie in Sachsen-Anhalt

A kutatók úgy vélik, hogy mivel a faj tojásaiban csak 18-20 Celsius-fok feletti hőmérsékleten növekednek életképes utódok, és ebben az időszakban a mai Barleben-Adamsee területét szinte az egész évben jég borította, a teknősök távoli déli területekről érkező emberek poggyászaként kerültek ide.

A néprajzi és történelmi források szerint a középkorig egyáltalán nem volt ritka, hogy a teknősök élő konzervekként biztosították a friss állati fehérjét. Mindezt a leletek további vizsgálatával kívánják bizonyítani, illetve kizárni a régészek.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás