Titokzatos struktúrát találtak a gízai nagy piramis mellett

Titokzatos felszín alatti struktúrára bukkantak régészek a gízai nagy piramistól nyugatra található temetőben – írta kedden a Live Science, ahol az ókori Egyiptomban a királyi család tagjait, valamint magas rangú tisztviselőket helyezték örök nyugalomra.

A távérzékelő technológiával felfedezett, közel 10 méter hosszú L-alakú formációra 2 méteres mélységben akadtak rá, egy olyan részén a temetőnek, ahol korábban a felszín felett nem találtak semmit. Ez motiválta eredetileg a 2021-2023 közötti kutatást, amihez a szakemberek egy elektromos ellenállás tomográfiának (ERT) nevezett eljárást és földradart (GPR) használtak.

A kutatók által vizsgált terület a gízai nagy piramistól nyugatra
photo_camera A kutatók által vizsgált terület a gízai nagy piramistól nyugatra Fotó: Motoyuki Sato et al. Archaeological Prospection (2024)

A május 5-én Szató Motodzsuki, a japán Tohoku egyetem kutatója és kollégái által az Archaeological Prospection folyóiratban közzétett eredmények szerint a struktúra homokkal van tele, ami azt jelentheti, hogy megépítése után feltöltötték és betemették. A mélyebben fekvő alakzat a mérések szerint egy „magas ellenállású anomália”, ami arra utal, hogy homokból és sóderből állhat, de az is lehet, hogy levegő tölti ki.

Az, hogy pontosan mi rejtőzik a mélyben, hamarosan kiderülhet. Szató a Live Science-nek azt írta, hogy már elkezdődtek a feltáró ásatások, és meggyőződése, hogy a forma nem természetesen jött létre, mert ahhoz „az alakja túlságosan éles”.

A gízai nagy piramistól nyugatra található temetőben azonosított L-alakú struktúra
photo_camera A gízai nagy piramistól nyugatra található temetőben azonosított L-alakú struktúra Illusztráció: Motoyuki Sato et al. Archaeological Prospection (2024)

A Harvard Egyetem egyiptológusa, Peter Der Manuelian azt állítja, hogy Szató és munkatársai egy érdekes területet vizsgáltak, amit eddig a felszín feletti maradványok hiányában nem derítettek fel. Gízában szerinte vannak L-alakú, áldozati kápolnák, de ezek általában a felszín felett találhatók. „Nem tudom még, hogy minek tudható be ez az anomália, de mindenképpen megérdemli a további vizsgálatokat” – írta.