Szenzációs fotósorozat mutatja be a Kaliforniai-öböl cápavadász kardszárnyú kommandóját

A Kalifornia-öböl mexikói részéhez tartozó Cabo Pulmo Nemzeti Park területén élő kardszárnyú delfinek az utóbbi években rászoktak a porcos halakra. Az itteni Orcinus orca populáció egyes tagjai szakmányban vadásszák le a védett tengeri területen élő bikacápákat (Carcharhinus leucas), de a gyomortalmuk elemzése szerint előszeretettel zsákmányolnak feketevégű cápákat (Carcharhinus limbatus) is – írja az IFL Science.

A természetvédelmi oltalom alatt álló területen dolgozó tengerbiológusok és ökológusok a Frontiers in Marine Science folyóiratban nemrégiben publikált esettanulmánya drónfotókkal dokumentálja az egyik legmerészebb orka-trojka viselt dolgait.

A három, Quetzalli, Niich és Waay néven lajstromozott felnőtt kardszárnyú, a fehér cápák (Carcharodon carcharias) májára utazó dél-afrikai fajtársaikhoz hasonlóan a társas vadászat műfaját fejlesztette tökélyre – legalábbis a bikacápák esetében.

Az orkák a part mentén úsznak (a), hogy aztán egymástól eltávolodva (b) becserkésszék a képen körrel jelölt feketevégű cápát (c); nyilakkal jelölt hasított hátúszója alapján azonosított Quetzalli (d), az egyedi szemfoltú és kerekded hátúszója Waay (e,f)
photo_camera Az orkák a part mentén úsznak (a), hogy aztán egymástól eltávolodva (b) becserkésszék a képen körrel jelölt feketevégű cápát (c); nyilakkal jelölt hasított hátúszója alapján azonosított Quetzalli (d) és az egyedi szemfoltú és kerekded hátúszója Waay (e,f) Fotó: Jesús Erick Higuera-Rivas/Ayres et al.

Egy másik, drónfelvételekkel dokumentált alkalommal a hármak szintén egy bikacápát vettek üldözőbe, a ragadozó zsákmánnyá válását átmenetileg azonban megakadályozta, hogy egy búvárokat szállító motorcsónak került az üldözők és az üldözött közé. Quetzalli, Niich és Waay alig 30 másodperc felszín közeli keresgélés után a mélybe buktak, nem sokkal később pedig az áldozatjelölt is eltűnt a drón kamerájának látóköréből.

A bikacápát a vízből kiemelve (a) a kardszárnyú vadász egy jól irányzott farokcsapással igyekszik leütni a zsákmányt (b), amely a búvárcsónak fedezékébe próbál elbújni támadói elől (c)
photo_camera A bikacápát a vízből kiemelve (a) a kardszárnyú vadász egy jól irányzott farokcsapással igyekszik leütni a zsákmányt (b), amely a búvárcsónak fedezékébe próbál elbújni támadói elől (c) Fotó: Carlos Lozano Hernandez/ Ayres et al.

A kutatók szerint a Kaliforniai-öböl orkáinak körében elharapódzó, korábban elsősorban a dél-afrikai partoknál megfigyelt zsákmányszerző magatartás egyértelmű oka, hogy a nemzeti park 1995-ös alapítása óta nem várt mértékben növekedett a környék cápaállománya.