A hiszticsillapításra bevetett digitális kütyük károsítják a gyerekek érzelemszabályozását

„Hosszú távon súlyos problémákhoz vezet az érzelmek és viselkedés szabályozása terén, ha a szülők digitális eszközökkel próbálják csillapítani gyerekük dührohamait” – állítják az ELTE és a kanadai Sherbrooke-i Egyetem pszichológusai, akik a Frontiers in Child and Adolescent Psychiatry folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmányukban összegzik e tárgyban végzett kutatásukat.

Az ELTE Biológiai Intézetének ismertetője szerint a kutatók abból indultak ki, hogy a mai „szülők gyakran digitális eszközöket (tabletet, okostelefont) adnak a gyereknek azért, hogy negatív érzelmeiket szabályozzák”. A hosszabb távú következmények felmérésére a pszichológusok több száz két és öt év közötti gyereket nevelő kanadai szülőt kértek meg a család médiahasználati szokásait és a gyerekek önszabályozási készségeit és annak változásait felmérő részletes kérdőív kitöltésére.

A válaszok elemzéséből kiderült, hogy amikor a szülők gyakrabban alkalmazták a digitális érzelemszabályozást, a gyerekek egy évvel később gyengébb indulatkezelési készségeket mutattak. „Ez abban mutatkozott meg, hogy a szülők értékelése alapján a gyerekek dühösek, frusztráltak lettek, ha valamit nem engedtek meg nekik – például nem ehettek több nassolnivalót, nem kaphattak meg egy új játékot vagy nem maradhattak fent este. A szülői digitális érzelemszabályozás a későbbiekben nem csak az érzelmek, de más kognitív folyamatok, például a figyelem szabályozását is negatívan befolyásolta” – olvasható a kutatás ismertetőjében.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás