Ijesztő mértékű üvegszál-szennyeződést mutattak ki kagylókban és osztrigákban

Egy úttörő brit tanulmány megdöbbentő mértékű üvegszál-szennyeződést mutatott ki osztrigákban és kagylókban, ami az első olyan esetet jelenti, amikor üvegszállal erősített műanyag (GRP) részecskéket fedeztek fel az élelmiszerláncban.

A Brightoni Egyetem és a Portsmouth-i Egyetem közös kutatása komoly környezeti és egészségügyi aggályokra mutat rá, ugyanis a csónakok gyártásánál jelentős mennyiségben használt üvegszálas műanyag a lebomlása során beszivároghat a part menti vizekbe.

A kutatók a dél-angliai Chichester kikötőjében található csónaképítő telep közelében gyűjtöttek mintákat, és a Raman-mikrospektroszkóppal végzett vizsgálatok után kilogrammonként 2740 üvegszálrészecskét mutattak ki a kagylókban, míg akár 11 220 részecskét az osztrigákban.

Az üvegszál a kompozit anyagok egyik gyakori összetevője, amit rendszerint ívelt alakú, könnyű szerkezeteknél használnak, könnyű alakíthatóságuk miatt – a csónakgyártásban az 1960-as évek óta elterjedt a használata. A tanulmány szerint akkor, amikor a csónakok összetörnek, szétszerelik vagy javítják őket, apró üvegszemcsék kerülhetnek a környezetbe. A GRP-szennyezés különösen magas volt télen, amikor a vitorlázók a kedvezőtlen időjárás miatt javítgatják a hajóikat.

Ha az üvegszálak a vízbe kerülnek, könnyen bejuthatnak a szűrő életmódot folytató kagylók szervezetébe – ezek a puhatestűek a héjak közé beszívott vízből szűrik ki a táplálékukat képző szerves törmeléket. A kutatók szerint a GRP-szennyezés káros, vagy akár halálos is lehet a kagylókra nézve, és a kutatás folytatásában azt igyekeznek kideríteni, hogy az üvegszálas szemcsék feljebb kerülhetnek-e a táplálékláncban, vagyis hogy a kagylóféléket fogyasztó emberek egészségére is hatással lehetnek-e.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás