A mikroműanyagok útja nem ér véget az óceánban, a szél bárhová elhordja őket

2023.12.18. · tudomány

A Larry névre keresztelt hurrikán 2021 szeptemberében erős széllel és özönvízszerű esővel sújtotta a kanadai Új-Fundland szigetét. Emellett azonban még egy jelenséget magával hozott: a mikroműanyag-esőt. Egy friss tanulmány szerint a vihar alatti napokon akár ötször annyi részecske is lehullott, mint a vihar előtti vagy utáni napokon.

A kanadai Halifaxben található Dalhouise Egyetem kutatói szerint korábban nem vizsgálták, hogy a hurrikán milyen hatással van a mikroműanyagok lerakódására, így az egyetem munkatársai igyekeztek előre felkészülni mérőműszereikkel a Larry hurrikán érkezésére. A kutatócsoport a vihar előtti két naptól a vihar utáni két napig nagy méretű hajókat helyezett ki, hogy felfogják a felkavart mikroműanyagokat.

Az eredményeik szerint a hurrikánnal még úgy is négyszer annyi mikroműanyag hullt le a területen, mint amit egy korábbi vihar során mértek, hogy a környéken nincsenek igazán olyan ipartelepek, ami ezt a magas szennyezést okozhatta volna. A kutatók szerint így valószínűleg az lehet a magas érték mögött, hogy a vihar áthaladt az észak-atlanti szemétsziget fölött, mielőtt partot ért volna.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás / Qubit

Anna Ryan, a Dalhouise kutatója szerint általában úgy tekintünk az óceánra, mint a műanyagok végső elnyelőjére, de munkájuk azt sugallja, hogy a hurrikánok megragadhatják a vízben úszó műanyag egy részét, és olyan helyekre is elhordhatják, ahol egyébként viszonylag alacsony a szennyezettség. Ezekről a helyekről pedig szintén a levegőbe kerülhet, így bárhová elér.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy még mindig sok a kérdés a mikroműanyag-szennyezés hatásait illetően, de azt megállapították, hogy a részecskék nehézfémekkel vagy vírusokkal is szennyeződhetnek, és más területekre szállíthatják azokat. Emellett mérgező vegyi anyagokat is juttathatnak a környezetbe, amik aztán emberek és állatok szervezetében köthetnek ki.

Ryan szerint tanulmányuk megerősíti, hogy sürgősen csökkenteni kell a műanyag felhasználását, és meg kell akadályozni, hogy az a környezetbe kerüljön. „Mert ha egyszer márt kijutottak, akkor mindenhová elérnek, és nem igazán lehet megállítani őket.”