Itt a kizöldült Antarktisz első térképe

Bár a teljes jégmentes terület 0,12 százalékát, összesen 44,2 négyzetkilométernyi területet foglal el a vegetáció a Déli-sark Antarktikán nevezett szárazföldi régióiban, a flóra fajgazdagsága a megváltozott klimatikus viszonyokról árulkodik – derül ki a Nature Geoscience folyóiratban még augusztus 6-án megjelent tanulmányból.

Az Edinburgh-i Egyetem ökológusai műholdfelvételek és terepi kutatások segítségével térképezték fel a déli sarkvidék növényborítását. A Conversation oldalain megjelent beszámolójuk szerint a kolonizációs sorrendben az algák és a cianobaktériumok után következő, mindmáig egyeduralkodónak tartott zuzmók és mohák mellett olyan opportunista fajok vették át a hatalmat a szárazföldi növényvilágban, mint az egynyári perje (Poa annua).

A műholdfelvételek és terepi kutatások alapján lokalizált vegetációs régiók az Antarktikán
photo_camera A műholdfelvételek és terepi kutatások alapján lokalizált vegetációs régiók az Antarktikán Fotó: Andrew Gray

A Föld legkevésbé háborgatott régióiban tapasztalható változások a kutatók szerint jól jelzik, hogy milyen folyamatokra lehet számítani a déli sarkvidéknél gyorsabban melegedő, az antropogén hatásoknak nagyságrendekkel kitettebb északi területeken.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás