Leomlott a Double Arch, az amerikai Utah állam egyik ikonikus sziklaíve

Leomlott egy különleges sziklaformáció az amerikai Utah állam déli részén található Glen Canyonban. A BBC keddi beszámolója szerint a turisták körében népszerű, Double Arch-nak (kettős ív) nevezett sziklaív még múlt hét csütörtökön zuhant bele a Powell-tóba, és az eset nem okozott személyi sérülést.

A Double Arch formáció hűlt helye (piros négyzettel) a Powell-tó felett
photo_camera A Double Arch formáció hűlt helye (piros négyzettel) a Powell-tó felett Fotó: National Park Service

A „vécécsésze”-ként is ismert formáció 190 millió éves, jura időszaki, finom szemcsés Navahó Homokkőből alakult ki. Létrejötte óta az amerikai nemzeti parkokat felügyelő National Park Service (NPS) közleménye szerint ki volt téve a lepattogzódás és az időjárás által okozott erózió hatásának.

A szakemberek szerint a Double Arch sziklaív összeomlásához a Powell-tó vízszintjének ingadozása és a hullámverés által okozott erózió is hozzájárulhatott. A tó vízszintje 1999 óta fokozatosan csökken a globális felmelegedés hatására, ami az amerikai űrügynökség (NASA) szerint forróbbá és szárazabbá tette az Egyesült Államok nyugati részét. A vízszint a tavalyi rekord alacsony szint után idén megemelkedett, de nem érte el az 1999-es értékét, amikor a tó majdnem tele volt.

Az USAToday-nek nyilatkozó Grant Willis, nyugalmazott geológus szerint a sziklaív „már öreg volt” és összeomlása előtt is mutatta jeleit, hogy életciklusának végéhez ért. A leomlás, valamint a klímaváltozás között a szakember maximum csak gyenge összefüggést lát lehetségesnek. Jeff Moore, a Utah Egyetem geológus professzora szerint az emberek állandó jelenléte a formáció közelében viszont elősegíthette annak összeomlását.

Leomlása előtt így nézett ki a Double Arch
photo_camera Leomlása előtt így nézett ki a Double Arch Fotó: National Park Service

„Ez az esemény emlékeztet minket a Powell tavat körülvevő természeti kincsek védelmének szükségességére” – mondta a Glen Canyon Nemzeti Üdülőterület felügyelője, Michelle Kerns, aki szerint ezeknek a formációknak az élettartamát befolyásolhatják vagy károsíthatják az emberi beavatkozások. A Utah és Arizona államok területén található Glen Canyont 2023-ban több mint 5 millióan látogatták meg.