Gyorsabban nő és egészségesebb az a paprika, ami talaj helyett zúzott üvegben nő

A Texasi Egyetem kutatói felfedeztek egy fenntartható módszert különböző zöldségek, például paprika vagy koriander termesztésére: eldobott sörös- vagy kólásüvegekből származó, újrahasznosított üvegdarabkákkal helyettesítették a talaj nagy részét.

Mint az Amerikai Kémikusok Társaságának konferenciáján bemutatták, az üvegdarabkák használata felgyorsítja a növények növekedését és csökkenti a gombás fertőzések kialakulásának esélyét. A kutatócsoport eredményei szerint a több mint 50 százalékban üvegszemcséket tartalmazó termesztőedények hatékonysága felülmúlta a hagyományos földét, ami ígéretesnek tűnik a szélesebb körű felhasználás szempontjából.

Az újrahasznosított üveget egy olyan cégtől szerezték be, amely szemétlerakókból származó üveghulladékot dolgoz fel úgy, hogy először apró darabokra zúzza, majd a parányi részecskéket simára csiszolja, hogy ne károsítsák se a növényeket, se az őket gondozó emberek ujjait.

link Forrás

A kutatók szerint az új megközelítés a műtrágya és a növényvédő szerek kiiktatásával hozzájárulhat a fenntartható növénytermesztéshez, ráadásul általa kevesebb hulladék kerülhet a lerakókba. A texasi nanoanyag-kutatók és ökológusok célja, hogy tovább vizsgálják az innovatív talajkeverékekben termesztett növények terméshozamát és minőségét, és utat nyissanak a módszer szélesebb körű elterjedésének.