NASA: volt némi feszkó, amikor elmondtuk a Boeing-nek, hogy a Starlinert legénység nélkül hozzuk vissza

A Starliner-fiaskó és a Nemzetközi Űrállomáson még mindig ott levő két asztronauta kálváriájának közepette a NASA elismerte, hogy volt egy kis „feszültség” a tisztségviselőik és a Boeingnél dolgozó kollégáik között.

A NASA kereskedelmi csoportjának vezetője, Steve Stich egy, a héten tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a döntés, amely szerint a gyengélkedő Boeing űrkapszulát a bajba jutott legénység nélkül hozzák vissza a Földre, nem váltott ki lelkesedést a Boeing részéről – írja a Futurism.com a Space.com-ra hivatkozva.

A cég ugyanis nem ért egyet a NASA azon értékelésével, hogy a Starliner hajtóműveivel és dokkoló moduljaival kapcsolatos problémák miatt túl kockázatos volna a két asztronauta, Butch Wilmore és Suni Williams visszahozása a Földre.

A tervek szerint ma éjfél körül kellene leválnia a Starlinernek az űrállomásról és megkezdeni a visszatérést a Földre. Az űrhajósokért pedig februárban menne föl a SpaceX Dragonja.

photo_camera Butch Wilmore és Suni Williams asztronauták a Nemzetközi Űrállomáson Fotó: HANDOUT/AFP

Az eredetileg egyhetesre tervezett űrrepülés lezárása és a Starliner visszatérése többször is csúszott a héliumszivárgás és a hajtóművekkel kapcsolatos problémák miatt. A jelen állás szerint Wilmore és Williams legalább február elejéig az ISS-en, a Nemzetközi Űrállomáson marad, és a döntést, hogy a SpaceX Crew Dragon kapszulájával térjenek vissza, a Boeing a jelek szerint nem veszi jó néven.

„Ahol ilyen jellegű döntések születnek” – mondta Stich – ott van némi feszültség a szobában.” A bevallottan rossz hangulat ellenére a kereskedelmi csoport igazgatója megérti a Boeing álláspontját. „A Boeing-nél bizonyára ismerik az űrhajójukat, és elemzik a kockázatokat, valamint azt, hogy a járműnek melyek a képességei.” Ám, mint diplomatikusan jelezte, a NASA „egy kicsit más helyzetben van a kockázatok mérlegelése szempontjából, és hogy mi áll rendelkezésünkre a Starliner nélkül”.

A múlt héten a New York Post egy NASA-tisztviselő névtelen megjegyzése alapján már jóval kevésbé diplomatikus párbeszédről számolt be, eszerint a beszélgetések „hevessé” váltak, és kiabálásig fajultak a felek között.

„A Boeing meg volt győződve arról, hogy a Starliner elég jó állapotban van ahhoz, hogy hazahozza az űrhajósokat, a NASA pedig nem értett egyet” – mondta a tisztviselő a Postnak. „Mi a magunk részéről úgy gondoltuk, hogy a Boeing őrülten felelőtlen”.

link Forrás



* * *
Minden eddiginél brutálisabb témával, a két és fél éve zajló ukrán háborúval, annak ukrán, orosz és globális hatásaival, valamint a béke esélyével foglalkozunk majd a szeptemberi, csak Qubit+ tagoknak meghirdetett, exkluzív tudományos estünkön, az immár kilencedik Qubit Live-on.

Velünk lesz Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő, lapunk állandó szerzője, a Budapesti Corvinus Egyetem mesteroktatója, Rácz András hadtörténész, Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) vezető szakértője és Orbán Krisztián közgazdász, közíró, a globalizáció és a gazdasági világrend elemzője. A jegyek 24 óra alatt fogytak el, ha a következő eseményünkről nem szeretnél lemaradni, iratkozz fel mielőbb a Qubit+-ra!