Rejtélyes hangokat ad ki a Starliner, a Boeing hányatott sorsú űrhajója

Rejtélyes hangokat ad ki a Boeing Nemzetközi Űrállomáson veszteglő Starliner űrhajója – írta meg vasárnap az ArsTechnica. Az amerikai űrügynökség (NASA) asztronautája, Butch Wilmore szombaton arra lett figyelmes, hogy az űrhajó hangszórójából szonár „pingekhez” hasonló zajok szűrődnek ki, amit rögtön jelentett is a houstoni irányításnak.

„Van egy kérdésem a Starlinerről” – jelezte Wilmore rádiókapcsolaton keresztül a NASA repülésirányításának. „Valami furcsa hang szűrődik ki a hangszóróból” – mondta, majd hozzátette „nem tudom, hogy mi okozza”. Az irányítás ekkor még nem hallotta a zajt, de aztán átkonfigurálták a kommunikációs rendszert és a Starlinerben lebegő Wilmore a hangszóróhoz helyezte a mikrofonját. Néhány másodperccel később el is hangzott a felvételen az irányítás által „pulzáló zajként” leírt jelenség.

link Forrás

A Wilmore és a houstoni irányítás közötti beszélgetést a portál szerint egy michigani meteorológus, Rob Dale rögzítette és osztotta meg a NASASpaceFlight fórumon, majd az a hétvége folyamán virálisan kezdett terjedni az X-en (korábban Twitter). A NASA szakemberei eddig még nem közölték, hogy mi okozza a titokzatos hangokat, de azok valószínűleg nem utalnak arra, hogy újabb problémái lennének a fúvókáinak meghibásodásával küzdő Starlinernek.

„Több olyan zaj is van, amit nem szeretnék az űrhajómban hallani, köztük ezt, amit a Boeing Starlinerje produkál” – kommentálta a helyzetet az X-en Chris Hadfield kanadai nyugalmazott űrhajós, aki karrierje során három űrrepülésen vett részt, és az űrsikló mellett az orosz Szojuz űrhajóval is repült.

photo_camera Butch Wilmore és Suni Williams amerikai űrhajósok a Starliner indítása előtt Fotó: MIGUEL J. RODRIGUEZ CARRILLO/AFP

A NASA augusztus végén jelentette be, hogy az űrhajót pozícionáló és irányító fúvókák megbízhatatlansága miatt a Starliner legénység nélkül tér majd haza a Nemzetközi Űrállomásról (ISS), és Wilmore, valamint Suni Williams az eredetileg 8 naposra tervezett űrrepülésük helyett 8 hónapot töltenek a világűrben. A két amerikai asztronauta a Boeing riválisának, Elon Musk SpaceX-ének Crew Dragon űrhajójával ér majd Földet 2025 márciusában, amely szeptember végén érkezik meg az ISS-re a Crew-9 küldetés egy amerikai és egy orosz űrhajósával.

A Boeing Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Starliner űrhajója
photo_camera A Boeing Nemzetközi Űrállomáshoz dokkolt Starliner űrhajója Fotó: NASA

A Starliner a tervek szerint pénteken hagyja el az űrállomást és néhány órával később teljesen autonóm módon, Új-Mexikó déli részén, a White Sands Space Harborban landol majd. A NASA igazgatója, Bill Nelson korábban azt mondta, hogy az „űrutazás kockázatos, még a legbiztonságosabb és legrutinosabb esetben is. Egy tesztrepülés, a természetéből adódóan se nem biztonságos, se nem rutin. A döntés, hogy Butch és Suni az űrállomáson maradjanak és a Boeing Starliner legénység nélkül térjen haza, az a biztonság iránti elkötelezettségünk eredménye: a legfontosabb értékünk és a sarkcsillagunk”.