2050-re az antibiotikum-rezisztencia akár 1,9 millió emberrel is végezhet évente

A tekintélyes Lancet közölte azt az eddigi legátfogóbb közegészségügyi elemzést, amelynek predikciója szerint a közvetlenül az antibiotikum-rezisztens korokozók fertőzéseinek betudható halálesetek globális száma az eddigi rekordnak számító 2019-es évi 1,27 millióról 2050-re évi 1,91 millióra emelkedik – írja a New Scientist.

2024 és 2050 között ugyanez a halálok várhatóan 39 millió ember életét követelheti.
Legalábbis erre az eredményre jutottak az amerikai Seattle-ben működő egészségügyi statisztikai intézet, az IHME kutatói, akik az 1990 és 2021 közötti időszak 500 millió egyéni kórtörténetét elemezték nemzetközi adatbázisok segítségével.

A statisztikák azt mutatják, hogy az antibiotikum-rezisztencia miatti halálozások száma világszerte több mint 50 százalékkal csökkent az 5 évnél fiatalabb gyermekek körében világszerte, ám a 70 év felettiek körében több mint 80 százalékkal nőtt ez a halálok. A tanulmányban részletezett forgatókönyvek számos változót, köztük az új típusú antibiotikumok kifejlesztésének lehetőségét is figyelembe vették. Az utóbbi esetben akár 11 millió haláleset is elkerülhető lenne a század közepéig. A „jobb ellátás” forgatókönyvében, amely magasabb hozzáféréssel kalkulál a magas színvonalú egészségügyi ellátáshoz, ez a szám akár az előzőnél is jócskán magasabb lehet.

A New Scientist-nek nyilatkozó független szakértők kritikája szerint a tanulmány szerzői azt feltételezik, hogy az antibiotikum-rezisztenciára visszavezetett halálesetek kockázata az egész világon azonos. A rezisztencia trendjeinek előrejelzése azért is bizonytalan, vélik a megkérdezettek, mert a rezisztens változatok anélkül jelenhetnek meg vagy tűnhetnek el, hogy sikerülne feltárni az ellenállóképességet kiváltó élettani mechanizmusokat, genomikai vagy/és ökológiai folyamatokat, ráadásul úgy tűnik, hogy rendkívül nagy a mikrobiológiai véletlenek szerepe.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás