Elszaporodtak, de ártalmatlanok a lakásokba berepülő erdei csótányok

„Az egyik leggyakoribb, idegenhonos faj, a kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris) Olaszországtól a Balkánig, Törökországon keresztül a Kaukázusig előfordul, hazánkban először 2005-ben észlelték, főleg a fővárosban és környékén a kertes, parkos élőhelyeken” – idézi a Magyar Kutatási Hálózat (HUN-REN) hétfői közleménye Korányi Dávidot, az Ökológiai Központ kutatóját.

A HUN-REN szerint ugyan az elmúlt hetekben hazai nagyvárosokban, de főleg a fővárosban jelezték a kertes házakban élők több fórumon is, hogy egyre több csótánnyal lehet találkozni a lakásokban, de ezek nem a betegségek terjesztésére is képes német csótányok (Blattella Germanica), vagy konyhai csótányok (Blatta Orientalis).

Kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris)
photo_camera Kertvárosi erdeicsótány (Ectobius vittiventris) Fotó: Wikipédia

A mediterrán eredetű faj populációi a melegedő mikro- és makroklíma miatt egyre könnyebben telelnek át, a kertváros erdeicsótány rajzása augusztus végére, szeptemberre esik, utána rohamosan csökken a számuk. „Előnyben részesíthetik a hűvösebb, párásabb helyeket, részben ez is lehet az oka, hogy a melegebb és szárazabb időszakokban a nagyobb városok hűsebb, kertes lakóövezetében keresnek menedéket” – olvasható a közleményben.

Korányi Dávid szerint a melegedő klíma, az intenzívebb áruszállítás és a városok hősziget hatása fontos szerepet játszhat e csótányfaj terjedésében, de még így sem kell úgy védekeznünk ellenük, mint a szúnyogok ellen, mivel „nem élősködők, nem csípnek, nem terjesztenek betegségeket, allergiás reakciókat sem váltanak ki, így nem szükséges bármilyen irtószeres védekezés”.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás