Itt az Orion, a Meta kiterjesztettvalóság-szemüvege, ami bepillantást ad az okostelefonok utáni jövőbe

09.26. · TECH

Bemutatta új kiterjesztettvalóság-szemüvegét a Meta, amelynek jövőbeli, kereskedelmi forgalomban is kapható változatai Mark Zuckerberg vezérigazgató reményei szerint idővel leválthatják az okostelefonokat.

A szerdán rendezett Meta Connect eseményen a Verge beszámolója szerint a cég Orionnak nevezett, futurisztikus prototípuson kívül lerántotta a leplet a Llama nevű nagy nyelvi modelljének új verziójáról, valamint a Quest 3S-nek nevezett, belépőszintű VR-szemüvegéről.

Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója felveszi az Orion AR-szemüveget a Meta Connect 2024 eseményen
photo_camera Mark Zuckerberg, a Meta vezérigazgatója felveszi az Orion AR-szemüveget a Meta Connect 2024 eseményen Fotó: Meta

Zuckerberg a bemutatót az egy évvel a sikeresnek mondható Quest 3 VR-szemüveg után érkező Quest 3S-el kezdte, amely a 489 euróról (kb. 194 ezer forint) induló csúcsmodellnél kedvezőbb áron, 340 euróért (kb. 135 ezer forint) lesz beszerezhető. A 3S ugyanazzal a Snapdragon chippel és kontrollerekkel kapható, mint a drágábbik modell, és kameráival hozzá hasonló minőségben tárja a felhasználó elé az őt körülvevő környezet képét. A cég a Quest 3-hoz képest leginkább a beépített kijelzők felbontásán és az azok képét a szembe vetítő lencséken tudott spórolni.

A Meta Quest 3S VR-szemüveg
photo_camera A Meta Quest 3S VR-szemüveg Fotó: Meta

Az Orion a Quest VR-szemüvegekkel vagy az Apple Vision Prójával ellentétben egy normál szemüvegre emlékeztet, és rajta keresztül nem kamerák által közvetített képen látjuk a világot, hanem közvetlenül. A szemüveg microLED projektorok és lencséinek speciális kialakítása révén vetíti az alkalmazásokat a szemünk elé, amiket hanggal, a tekintetünkkel, kézmozdulatokkal és egy csuklón viselhető neurális interfésszel tudunk vezérelni. A prototípusból, amelynek működtetéséhez egy telefon méretű külső egységre is szükség van, a Meta eddig nagyjából ezer darabot gyártott belső tesztelésre.

Az Orion kiterjesztettvalóság-szemüveg (jobb oldalt), a működtetéséhez szükséges modul (alul középen) és a vezérléséhez használható, csuklóra helyezhető neurális interfész (bal oldalt)
photo_camera Az Orion kiterjesztettvalóság-szemüveg (jobb oldalt), a működtetéséhez szükséges modul (alul középen) és a vezérléséhez használható, csuklóra helyezhető neurális interfész (bal oldalt) Fotó: Meta

A Verge újságírója, Alex Heath nemrég a Meta a kaliforniai Menlo Parkban található főhadiszállásán járt, ahol Zuckerberg társaságában néhány óráig kipróbálhatta az új szemüveget. Heath szerint miután a Meta évekig beszélt arról, hogy milyen AR-szemüvegeket fog építeni, végre van valami kézzelfogható eszközük. „Ez egy impresszív demó, de a neheze csak most jön” – írta, amivel arra utal, hogy a következő években a cégnek a költséges prototípus helyett egy megfizethető, és napi használatra alkalmas terméket kell leraknia az asztalra.

Így néznek ki a prototípuson futó alkalmazások
photo_camera Így néznek ki a prototípuson futó alkalmazások Fotó: Meta

A vállalat az Orion és a Quest 3S mellett bejelentette az első, nyílt hozzáférésű multimodális nagy nyelvi modelljét, a Llama 3.2-t, amely már szövegek mellett képek feldolgozására is képes. A Meta szerint az új modell lehetővé teszi, hogy fejlesztők még nagyratörőbb AI-alkalmazásokat hozzanak létre, például olyan AR-appokat, amik valós időben feldolgoznak videókat, vagy olyan keresőket, amik tartalom alapján képesek fotókat szortírozni. Ahogy az várható volt, az új multimodális modellek nem tölthetők le az unió területéről és használatukat a licencszerződési feltételek nem engedélyezik az EU-ban élő fejlesztőknek.