Vigyorognak a palackorrú delfinek, miközben egymással játszanak

Vigyorognak a palackorrú delfinek, miközben egymással játszanak – írta szerdán a Science hírportálja egy friss kutatás alapján, ami segíthet megérteni, hogy a tengeri emlősök miként kommunikálnak egymással a játékos viselkedés közben.

Veronica Maglieri, a Pisai Egyetem etológusa és kollégái a palackorrú delfinek közti vizuális kommunikációt vizsgálták, és azt szerették volna kideríteni, hogy az egymással folytatott játékot vagy játékos küzdelmet a főemlősökéhez hasonló arckifejezések előzik-e meg. A palackorrú delfinek a Föld sarkvidékeihez közeli régióin kívül az egész bolygón elterjedtek, és viselkedésüknek, valamint intelligenciájuknak kutatása évtizedekre nyúlik vissza.

Palackorrú delfinek Mayotte környékén
photo_camera Palackorrú delfinek az Indiai-óceáni Mayotte környékén Fotó: GABRIEL BARATHIEU/Biosphoto via AFP

A kutatók a delfinek vizsgálatához kamerákat állítottak fel egy Rómához közeli óceanáriumban és egy nyugat-franciaországi vadasparkban, ahol két, összesen 11 delfinnek otthont adó akvárium található. A kamerákkal az üvegen keresztül rögzítették a tengeri emlősök viselkedését, olyan időszakokban, amikor nem tanították vagy etették őket. A 80 órányi felvétel átnézése során a szakemberek több száz játékos epizódot azonosítottak. Két hím delfin, Indie és Zeus annyira sokat játszottak egymással, hogy az adatbázis felét ők töltötték ki, amit a kutatóknak figyelembe kellett venniük az adatok kiértékelésénél.

Az októberben az iScience folyóiratban publikált eredmények arra utalnak, hogy a delfinek nyitott szájának hasonló, játékra felhívó funkciója lehet, mint a főemlősöknél, mondta Elisabetta Palagi, a Pisai Egyetem etológusa és a tanulmány egyik társszerzője. Palagi szerint úgy tűnik, hogy a delfinek utánozzák egymás arckifejezéseit. Annak kiderítése érdekében, hogy ennek a mimikrinek milyen hatásai vannak – segíthet-e például összehangolni a delfinek játékos viselkedését, vagy megnöveli-e a játék időtartamát – tovább folytatják az adatgyűjtést.

Kathryn Holmes, a chicagói Brookfield állatkert etológusa szerint az továbbra is nyitott kérdés, hogy ez a viselkedés megjelenik-e vadon élő delfineknél. A Holmes által vizsgált floridai delfinek például zavaros vízben élnek, így a nyitott szájú arckifejezéseket a delfinek nehezen észlelhetnék egymáson.

Eddig az arckifejezések és a mimikri jelentőségét nagyrészt főemlősökben tanulmányozták, mondta Peter Tyack, aki a tengeri emlősök hangokhoz kötött tanulását kutatja a skóciai St Andrews Egyetemen, így szerinte érdekes látni, hogy a megközelítést egy tőlük nagyon eltérő emlőscsoportra alkalmazzák. A szakember ugyanakkor óvatosságra int, mert szerinte a nyitott szájú arckifejezést már más helyzetekben is dokumentálták a delfineknél, például agresszió és szexuális viselkedés során.