A Kolumbusz zsidó származását alátámasztó genetikai bizonyítékokról nem jelent még meg tudományos publikáció

A hétvégén bejárta a világsajtót a hír, miszerint a mindmáig legvalószínűbben itáliai, közelebbről genovai illetőségűnek tartott Kolumbusz Kristóf (olaszul: Cristoforo Colombo, portugálul: Cristóvão Colombo, spanyolul: Cristóbal Colón) valójában szefárd zsidó családban született az Ibériai-félsziget déli régióinak egyikében.

A brit Guardian idézi a spanyol El País október 13-i összeállítását, amely szerint az Amerika felfedezőjeként számon tartott hajós földi maradványainak genomikai vizsgálatát állítólagosan elvégző José Antonio Lorente, a Granadai Egyetem igazságügyi orvosszakértőjének szenzációs bejelentése tudományosan erősen megkérdőjelezhető. A madridi napilapnak nyilatkozó archeogenetikus és DNS-elemzéssel napi szinten foglalkozó szakértők szerint részletesen kifejtett, ellenőrizhető eredményeket ismertető tanulmány vagy folyóiratcikk nélkül nem lehet értékelni Lorente állítását, miszerint „Kolumbusz DNS-e »kompatibilis« a zsidó származással”.

Az elmúlt öt évszázadban a genovai mellett baszknak, katalánnak, galíciainak, görögnek, portugálnak, illetve skótnak is feltételezett legendás felfedező valódi genetikai hovatartozásáról szóló bejelentés ugyanis a Spanyolország egész területén fogható RTVE csatorna vasárnap sugárzott dokumentumfilmjében hangzott el.

A Kolumbusz zsidó származását bizonyítani kívánó dokumentumfilm hirdetése a spanyolországi RTVE televíziós csatorna hirdetésén
photo_camera A Kolumbusz zsidó származását bizonyítani kívánó dokumentumfilm hirdetése a spanyolországi RTVE televíziós csatorna hirdetésén Fotó: rtve

A granadai igazságügyi orvosszakértő szavain kívül azonban semmiféle más tudományos bizonyítékot nem mutattak be az adásban, így csak az biztos, hogy Lorente legutóbb két évtizeddel ezelőtt publikált ebben a témában. A 2003-as tanulmány Kolumbusz feltételezett sírjából exhumált maradványok vizsgálatának eredményeit ismertette.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás