Nem Kolumbusz hurcolta be a szifiliszt Európába

2020.08.26. · tudomány

Az örökítőanyag molekuláris kormeghatározásával, valamint a csontok és a sírokban talált más maradványok szénizotópos datálásával Finnországból, Észtországból és Hollandiából származó négy emberi csontvázból vett DNS-mintában a Treponema pallidum baktérium különböző fajait sikerült azonosítania a Zürichi Egyetem kutatóinak.

A Current Biology folyóiratban megjelent tanulmányban közölt eredmény azért érdekes, mert a 15. század végén közel 5 millió európai ember életét követelő szifilisz-járvány kórokozóját olyan maradványokban azonosították a kutatók, amelyek az Amerika felfedezése előtti időkből származnak.

A paleogenetikusok új eredményei ellentmondanak annak az elterjedt nézetnek, amely szerint Kolumbusz Kristóf és emberei hurcolták be a kórt a frissen felfedezett Amerikából Európába.

Kolumbusz Kristóf genovai szobra
photo_camera Kolumbusz Kristóf genovai szobra Fotó: HUGHES Hervé/hemis.fr via AFP

Az első ismert európai szifiliszjárványok a 15. század végén törtek ki, egy időben Kolumbusz Kristóf amerikai expedícióival. Ebből következtetett arra sok kutató, hogy a kór onnan érkezett Európába. Mások azt feltételezik, hogy a szifilisz Észak-Afrikából terjedt át kereskedelmi kapcsolatok útján.

A szifilisz kórokozóján kívül a Zürichi Egyetem kutatói felfedezték a csontokban és más emberi maradványokban a frambőzia néven ismert trópusi betegséget előidéző baktériumot, a Treponema pallidum pertenuét is. A kórokozó a bőrt, a csontokat és az ízületeket támadja meg, a trópusokon és a szubtrópusokon ma is előfordul, kórokozója rokona a szifilisz baktériumának.

A hollandiai maradványokban egy további, eddig ismeretlen treponemaalfajt is felfedeztek. A kórokozó által okozott betegség ugyan ma már nem létezik, de a korabeli Európában a szifilisz és a frambőzia mellett szintén fertőzte az embereket.

A talált baktériumok örökítőanyagának elemzése és a kora újkori európai emberi maradványokban azonosított különböző treponemaalfajok és a teljes családfa felderítése alapján a kutatók arra következtettek, hogy a kórokozók közös őse legalább 2500 éve fejlődött ki, így szinte bizonyos, hogy a szifilisz nem csak Kolumbusz hajóival érkezett meg az Óvilágba.

A kutatási eredmény magyar vonatkozása, hogy szegedi antropológusok már 12 évvel ezelőtt találtak olyan, bizonyítottan az 1400-as évek közepéről származó csontmaradványokat, amelyek szifiliszfertőzésről tanúskodtak. A kutatók már akkor úgy vélték, hogy Kolumbusz hajósai legfeljebb a vérbaj kórokozójának egy fertőzőbb változatát hurcolhatták be Európába.

Korábbi kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás