EPTS, VAR, 5000 dolláros Hublot okosóra: a futballvébé megkerülhetetlen szereplője lett a high tech

2018.06.15. · TECH

Az ezredfordulóig legfeljebb a televíziós közvetítések miatt megnövekedett számú és típusú kamerák jelentették a technológiai innovációt a labdarúgásban. Az első komoly fordulatig egészen 2012-ig kellett várni: a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA akkor vezette be a játékvezetői négyes egymás közötti zavartalanabb kommunikációját segítő headsetes rádiókat.

A 2014-es brazíliai világbajnokságon a bírók felszerelésének része lett a sorfalspray. A Pablo Silva argentin újségíró által feltalált, a 2011-es Copa Américán tesztelt, a szabadrúgás helyét és az attól legalább 9,15 méterre felállítandó sorfal vonalának kijelölésére rendszeresített vizuális segédeszköz bevezetése mellett Brazíliában az asszisztensnek nevezett partjelzők zászlói is elektronikusak lettek: azóta a nyélbe szerelt gomb megnyomásával hangjelzés is figyelmezeteti a játékvezetőket a kollégáik lengetésére.

Oroszországban már a high tech az úr

A csütörtökön a házigazdák 5-0-ás győzelmével kezdődő oroszországi vébé azonban még jelentősebb technológiai változásokat hoz. Az „egyenlő pályák, egyenlő esélyek” jelszavát követve a FIFA idéntől minden résztvevő nemzeti csapatnak biztosítja az elektronikus teljesítménykövető rendszer, az EPTS (Electronic Performance & Tracking System) használatát is. A valós idejű adatelemzés így már nem csak az olyan tehetős élgárdák technológiai arzenálját bővíti, mint amilyen a címvédő német válogatott, amely már a 2014-es brazíliai vébén használt efféle segédeszközt a felkészülés, illetve a meccsek utáni kiértékelések során. A SAP Match Insight rendszerét akkor mások mellett a Wall Street Journal is a végső győzelemben jelentős szerepet játszó 12. német játékosnak aposztrofálta.

Az oroszországi világbajnokságon a FIFA saját fejlesztésű EPTS-ét mind a 32 csapat igénybe veheti. Ráadásul az edzői stábok a meccsek alatt a pályán zajló események kiértékeléséhez is használhatják a gépi segítséget. A játékosok futásteljesítményét és pozícióját detektáló optikai és a mezekbe applikált nyomkövetők adatait, valamint a televíziós közvetítésben is használt kamerák felvételeinek felhasználását az alábbi hivatalos FIFA-videó szemlélteti:

link Forrás

Szemüveget a videobírónak!

Négy évvel ezelőtt már bemutatkozott a gólvonal-technológia, de az idei vébén egy még okosabb verzió eredményeit kérdőjelezhetik meg az elfogult drukkerek. Az elektronikus gólbíró hivatalosan nem ítél találatot, csak azt jelzi, hogy a labda teljes terjedelmében áthaladt-e a gólvonalon. A rendszer ezt a két kapufa közötti alapvonal alá illesztett vezetékek indukálta mágneses mező, a labdába helyezett szenzor, valamint az alapvonali kamerák segítségével számítja ki – ha a labda a gólvonal mögött tartózkodik, arról egy másodpercen belül üzenetet kapnak a gólbírói pozíciót betöltő asszisztensek.

A mérkőzésvezetők ráadásul az oroszországi vébén viselnek először olyan, a focisták körében különösen népszerű svájci luxusóragyár, az Hublot által kifejlesztett, 5 ezer dolláros okosórát, amely nem csak a találatjelző rendszerrel, de a világbajnokságon szintén most debütáló videobíróval is össze van kötve.

Az okosóra
photo_camera Az Hublot 5000 dolláros okosórája Fotó: Jean-Louis Carli/AFP-Services

A kétévnyi tesztüzem után a világbajnokságon élesített videobíró (video assistant referee, VAR) egyike a legvitatottabbb technológaiai fejlesztéseknek. A pálya minden szegletére rálátó kamerarendszer révén a legapróbb történés sem marad rejtve. Ugyanakkor a FIFA mindössze a gólok, a tizenegyesek és a piros lapok eldöntésére korlátozta a videobíró – pontosabban a monitorok előtt egy külön stúdióban ülő videoasszisztens – hatáskörét.

Videóbíró Moszkvában
photo_camera Videóbíró Moszkvában Fotó: MLADEN ANTONOV/AFP

A leshelyzetek csak az említett szituációk kapcsán érdekelhetik a moszkvai központban dolgozó videoasszisztenst, aki rádión konzultálhat a mérkőzés játékvezetőjével. A bíró maga is elindíthatja a visszajátszási folyamatot, ha bizonytalan a döntésében. Megszakíthatja a játékot, ha éppen nem vezet támadást egyik csapat sem, méghozzá úgy, hogy a fülére helyezett ujjal jelzi, hogy a videoasszisztenssel kommunikál, aztán egy téglapot rajzol a levegőbe, ha a visszajátszást is megnézné. Aminek fényében aztán meghozza a véglegesnek gondolt ítéletét.

link Forrás
link Forrás
link Forrás