Magyar női egyesület nyerte a Nature rangos nemzetközi díját

2018.10.31. · tudomány

A világ legrangosabb folyóiratait kiadó Nature és az Estée Lauder vállalatcsoport bejelentette az első Nature Research díjak nyerteseit: az innovatív tudományok kategóriájában egy magyar szervezet, a Nők a Tudományban Egyesület (NaTE) nyerte el a rangos elismerést.

A díjjal a független nonprofit szervezetnek azt a közel tízéves munkáját ismerték el, amellyel közelebb hozza a STEM (a természettudományos, technológiai, mérnöki és matematikai) területeket a nőkhöz, lányokhoz, ezzel is támogatva őket abban, hogy bátran válasszanak ezen tudományokhoz kapcsolódó hivatást.

„Nagyszerű érzés, hogy egy világszintű megmérettetésen az első helyen végeztünk. Ez a díj visszajelzés számunkra, hogy a munkánk – amit láthatóan nemzetközi szinten is elismernek – különleges értéket képvisel. Bízom benne, hogy ezáltal a NaTE láthatósága is pozitívan változik, és nő a szervezet ismertsége, ami által új utak nyílnak a kapcsolatépítés terén itthon és külföldön egyaránt” – idézték Szigeti Fannit, a Nők a Tudományban Egyesület ügyvezetőjét a szervezet közleményében.

photo_camera Fotó: Nők a Tudományban Egyesület

A Nature cikkében kiemeli, hogy a NaTE által szervezett Lányok Napján idén áprilisban 2400 fiatal nő, valamint 120 egyetem és vállalat vett részt – a kampány célja az volt, hogy a középiskolás diáklányokat a műszaki és tudományos pályák választására ösztönözze.

A másik kategóriában, a tudományos ösztönzésben a szerb Mirjana Povic nyert, aki többek közt ruandai árváknak tanított tudományos tárgyakat, részt vett egy, a tanzániai HIV-fertőzött nőket összefogó közösség létrehozásában, jelenleg pedig az etióp főváros, Addisz-Abeba űrkutatási központjában dolgozik asztrofizikusként.

A nők tudományos területeken való elhelyezkedését szorgalmazó szervezetek elismerésére létrehozott díjak alapítását idén áprilisban jelentette be a Nature, a két kategória nyertesei 10-10 ezer dolláros, tehát közel 3 millió forintos ösztöndíjat kapnak, valamint részt vehetnek a Nature szakmai mentorprogramjában. A NaTE-t több nagy cég, köztük az Ericsson, a GE, a Google, a Morgan Stanley és a National Instruments is támogatja.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás