Az űrbe kilőtt Tesla már a Marsot is elhagyta

2018.11.06. · TECH

Csaknem kilenc hónappal ezelőtt lőtt ki egy Roadstert az űrbe a Falcon Heavy rakéta felavatására a SpaceX, Elon Musk dél-afrikai feltaláló, milliárdos és Tesla-tulaj űrcége. Az autó mostanra hagyta el a Marsot.

Elon Musk saját kocsijának utasa is van, a David Bowie-szám után elnevezett Starman – róla egyesek úgy gondolják, hogy nem is egy bábu, hanem a tökéletes gyilkosság áldozata, sőt, az elmélet egy durvább változata szerint valakit elkábítva helyeztek el a kocsiban, mielőtt kilőtték volna az űrbe, a műszerfalon olvasható, Douglas Adamsre utaló felirat, a „Ne ess pánikba!” valójában nem is a Galaxis útikalauz stopposoknakra utal, hanem egy búcsúüzenet az ismeretlen áldozat számára. A laposföld-elmélet hívei egy ennél jóval egyszerűbb felvetéssel álltak elő, szerintük ugyanis nincs senki a szkafanderben, de annyira nem, hogy maga a kilövés sem történt meg. Jogos: ha a NASA-nak sem hiszik el, hogy a Föld nem lapos, egy magáncégnek sem szabad hinni.

A Tesla már nem küld képeket a Földre, de ettől még nyomon követhetjük, merre tart: a WhereIsRoadster weboldalon pontosan megnézhetjük, merre jár a kocsi, az adatok tanúsága szerint 0,17 km/s sebességgel halad, a napokban pedig már elhúzott a Mars mellett is. Starman stílusosan David Bowie-t hallgat az úton: a Space Oddity eddig 74,040 alkalommal ment le, a Life on Mars pedig csaknem százezerszer.

A roadster a SpaceX szerint a Mars után többször már nem áll meg, a következő állomás pedig a vendéglő lesz a világ végén (ismét egy Douglas Adams-utalás). Starman addig még elolvashatja Asimov Alapítvány-regényeit, ha elunná a zenehallgatást, ugyanis a Tesla ezeket is magával vitte az útra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás