Magyar kutatók találtak újabb bizonyítékot a bélbaktériumok idegrendszeri szerepére

2018.11.15. · tudomány

Az elmúlt években egyre több a bizonyíték arra, hogy a mikroorganizmusok a tápanyagfelvételen és az immunrendszeri működésen túl az állatok idegrendszeri mechanizmusaiban is kulcsszerepet játszanak. A Nature-ben október végén közölt tanulmány szerint a mikrobioták egy része például az állatok helyváltoztató (úgynevezett lokomotoros) mozgását szabályozó mechanizmusokban is rész vesz.

A tejsavbaci és a hiperaktivitás

A Columbia Egyetem fizika tanszékének három magyar munkatársát, Bartos Imrét. Márka Zsuzsát és Márka Szabolcsot is a tagjai között tudó kutatócsoport a probiotikumok alkotórészeként ismert tejsavbaktérium, a Lactobacillus brevis és az ecetmuslica (Drosophila melanogaster) párosát vizsgálta.

Kiderült, hogy az ember emésztőrendszerének flórájában is megtalálható, az ecetmuslicában a cukorbontást végző mikrobióta által termelt xilóz-izomerázok fontos anyagai az idegrendszer mozgásirányítási mechanizmusainak. Ehhez a kutatók antibiotikumokkal elölték az ecetmuslica mikrobiomjában a baktériumokat, amelynek következtében a rovarok hiperaktívak lettek, vagyis megállás nélkül mászkáltak és repkedtek.

Ezek után a kutatók fajonként telepítették vissza a mikroorganizmusokat. Az ecetmuslicák a laktobacilusok rekolonizálása után már nem produkálták a kerge viselkedési tüneteket, visszatértek a megszokott aktivitási szintjükre.

Egy átlagos ecetmuslica
photo_camera Ecetmuslica egyedül Fotó: BRINGARD Denis/hemis.fr

A kutatók neuronszinten is vizsgálták a folyamatot, és azt találták, hogy valóban a baktérium cukorbontásból származó xilóz-izomerázok a kulcsai az ecetmuslica lokomotoros koordinációjának.

A bélbaktériumokkal kapcsolatos fejleményekről az alábbi cikkeinkben írtunk részletesebben:

link Forrás
link Forrás