Kinyírhatják a Google Newst Európában

2018.11.19. · TECH

Bizonytalanná vált a Google News hírgyűjtő szájt jövője Európában, miután a cég vezetői elkezdtek utalgatni rá, hogy a „linkadó” bevezetéséről szóló európai uniós tervek arra kényszerítik őket, hogy lőjék le a szolgáltatást.

A szeptemberben megszavazott új uniós szerzői jogi irányelv egyik legvitatottabb, linkadónak csúfolt pontját a 11. cikkelyben rögzítették. Ez beszüntetné azt a gyakorlatot, hogy a tartalomgyártók által előállított cikkekre mutató linkeket, címeket és ajánlószövegeket ingyenesen közöljék más oldalak. Ez elsősorban a Google, a Facebook, a Twitter és a hasonló platformok ellen irányul, mivel a reformjavaslat mögött álló kiadók és médiavállalatok szerint a techcégek hasznot húznak az ő tartalmaikból. Igaz, közben a tartalomszolgáltatók is jelentős mértékben függenek a hírkereső oldalakon és a közösségi médiában megosztott linkektől, mert forgalmuk nagy részét ezek generálják.

Spanyolországban 2014-ben már megpróbálták elérni, hogy a Google fizessen az online kiadóknak, ha tartalmaik megjelennek a keresési találatokban, de csak azt érték el, hogy a Google becsukta híroldalát, ezáltal csökkent a helyi lapok és egyéb tartalomszolgáltatók online forgalma.

A Google alelnöke, Richard Gingras a Guardiannek azt mondta, „nem szeretnénk, ha ugyanez megtörténne Európában. Most csak a részvényeseinkkel akarunk együtt dolgozni.

Itt nincsenek hirdetések, ez nem egy bevételszerző projekt a Google számára. Úgy tekintünk rá, mint a társadalomnak tett fontos szolgálatra.”

Bár az irányelvet már megszavazták az Európai Parlament képviselői, a Google még erősen lobbizik a hatályba lépés ellen az Európai Bizottságnál és a tagállamoknál.

Amerikai-európai Facebook-háború

A Google-t többször kikezdték már amiatt, hogy nem fizet méltányos összegű adót Európában ahhoz képest, hogy ez a második legnagyobb piaca, és hatalmas bevételeket generál.

Nem kis pénzről van szó, bár ez a nemrég 5 milliárd euróra bírságolt Google esetében mindig relatív. Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért felelős uniós biztos a múlt hónapban azt mondta, hogy a Google-re és a többi techcégre kiszabott új adóból 4,4 milliárd font (mintegy 1588 milliárd forint) bevétel származhatna.

Az Amazon, az Apple, a Facebook, a Google és a hasonló techcégek közismerten úgy kerülik el a nagy adóterheket, hogy fizikai valójukban csak igen korlátozottan vannak jelen azokban az országokban, ahol üzleti tevékenységet folytatnak. Európa öt legnagyobb gazdasága idén márciusban közleményben „hatalmas globális kihívásnak” nevezte ennek az adóelkerülő gyakorlatnak a kiiktatását. Úgy gondolják, hogy csak akkor lehet hatékonyan megadóztatni ezeket a cégeket, ha az unió egységesen lép fel az ügyben.

Donald Trump amerikai elnök ugyanakkor ezt az amerikai cégek elleni támadásnak látja, és már korábban kilátásba helyezte, hogy ha az EU ragaszkodik ehhez, akkor ők majd megadóztatják az európai autókat, amelyek nyakló nélkül ömlenek az amerikai piacra.

link Forrás

Trump akkor is a Twitterhez nyúlt, amikor júliusban bírságot szabtak ki a Google-re: „jól kihasználták az Egyesült Államokat, de nem lesz ez sokáig így!”

Arról, hogy mit jelentenek az unió új szerzői jogi irányelvei, itt írtunk részletesen:

link Forrás

További cikkek a témában:

link Forrás
link Forrás
link Forrás