Az internet nagyágyúi közös levélben keltek ki az EU szerzői jogi reformja ellen

2018.06.13. · TECH

„Elnök úr, az EU Szerzői Jogi Irányelveinek 13. cikkelye veszélybe sodorja az internetet” – ezzel a tételmondattal kezdődik az a nyílt levél, amelyet elsősorban Antonio Tajaninak, az Európai Parlament elnökének címzett több mint 70 aláíró, akik közt olyan alakokat találni, mint a világhálót megálmodó Tim Berners-Lee, az internet egyik alapító atyjának tekintett Vint Cerf, a Wikipédia társalapítója, Jimmy Wales vagy a netsemlegesség elvét megalkotó Tim Wu.

A korábbi cikkünkben részletesebben is bemutatott uniós reform vonatkozó részét cenzúragépezetnek nevezik a tervezetet ellenzők, a nyílt levél szerint pedig „azzal, hogy az internetes platformokat arra kényszerítik, hogy automatikus szűrést végezzenek minden olyan tartalmon, amelyet a felhasználóik feltöltenek, a 13. cikkely soha nem látott lépést tesz afelé, hogy az internet a megosztásra és innovációra épülő nyílt platformból olyan eszközzé alakuljon, amelyet a felhasználóik automatizált megfigyelése és irányítása jellemez”.

A tagországok a reform mellett állnak, egy bizottsági szavazáson múlhat minden

A reformellenes aktivisták korábban az uniós tagországok képviselőinek meggyőzésében reménykedtek, de mára úgy tűnik, a többségük támogatja a cikkelyt, amelyet az irányelvek legaktívabb ellenzője, Julia Reda szerint a zeneipari lobbi szült. A Zöldek német EP-képviselője szerint a zeneipari szereplők keveslik azt a pénzt, amit a Google a tartalmaikat felhasználó videók alatt futó hirdetések bevételeiből megoszt velük, még úgy is, hogy alapból a Google ajánlotta fel nekik a lehetőséget, hogy a például egy zenét tartalmazó felhasználói videó hirdetési bevételeit megossza velük ahelyett, hogy szerzői jogsértés miatt töröljék őket.

Sir Tim Berners-Lee kitüntetést vesz át a londoni városházán 2014-ben.
photo_camera Tim Berners-Lee Fotó: Paul Clarke/Wikipedia

Az utolsó reményük így az Európai Parlament alatt működő Jogi Ügyek Bizottságában lehet, amely június 20-án és 21-én szavaz a reformtervezetről. Ha a bizottság az előzetes szűrés ellen szavaz, a döntés hatással lehet az EP későbbi tárgyalásaira, amelyeket a tagállamok képviselőit összefogó tanáccsal és az Európai Bizottsággal folytatnak majd.

A nagyoknak mindegy, a kicsiket bünteti

A digitális jogokkal foglalkozó Electronic Frontier Foundation szerint a tervezetet ugyan a Youtube-, Facebook- és Instagram-szintű nagyok ellen szabták, de mivel ezek már most is rendelkeznek hatékonyan működő előzetes szűrőkkel, így a 13. cikkely bevezetése a kisebb digitális cégeket és a startupokat sújthatná, és az olyan ártalmatlan tartalmakat is eltüntethetné az európai internetről, mint a mémek vagy a méltányos használat alá eső remixek, mashupok és bármilyen videó-, kép-, hang-, szöveg- vagy forráskódrészletet felhasználó tartalom.

„Támogatjuk az olyan lépések megfontolását, amelyek javítanák a tartalom-előállítók helyzetét arra vonatkozóan, hogy kellő díjazásban részesüljenek az interneten felhasznált munkáik után. Azonban a 13. cikkelyt nem tudjuk támogatni, mert az arra kötelezné az internetes platformokat, hogy egy megfigyelésre és cenzúrázásra alkalmas, automatizált infrastruktúrát építsenek be a hálózataikba. Az internet jövője érdekében arra kérjük önöket, hogy szavazzanak e javaslat eltörlése mellett” – zárják a több EP-képviselőnek és Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének is címzett levelet.

A szerzői jogi reformtervezetről írt korábbi cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás