A hivatalos amerikai klímajelentés szerint is nyakunkon a durva éghajlatváltozás

2018.11.26. · gazdaság

Az idei konzumhisztéria, a Black Friday napján látott napvilágot az Egyesült Államok saját külön bejáratú klímajelentése, amelyet többek szerint nem véletlenül hoztak előre november 23-ra, amikor az amerikaiak figyelme az akciós vásárlásra összpontosul az aggasztó globális kérdések helyett. A negyedik nemzeti éghajlatjelentést, a National Climate Assessmentet 13 érintett szövetségi intézmény 300 munkatársa állított össze.

A Donald Trump megválasztása után klímaszkeptikussá vált kormányzat megbízásából dolgozó kutatók a klímaváltozás gazdasági, közegészségügyi, társadalmi és környezeti aspektusait közel kétezer oldalon vizsgálva arra jutottak, hogy a globális természeti folyamatok már most is drámaian hatnak az USA-ra, és amennyiben minden a jelenleg ismert politika mentén folytatódik, még durvább jövőre lehet számítani.

Már most sem olcsó, de még drágább lesz

A jelentést szemléző Vox a bizonyítottan drasztikusan gyorsuló átalakulási folyamat árát emelte ki. A szövetségi kötelékben dolgozó kutatók szerint a természeti katasztrófák és a globális felmelegedés következményeinek költsége magasabb lesz, mint amennyibe az 1929 és 1933 közötti Great Depression, azaz nagy gazdasági világválság került az országnak.

A New York Times számszerűsíti is veszteséget: 2100-ra a hőhullámok okozta halálesetek 141 milliárd, a tengerszintemelkedés miatti károk 118 milliárd, az infrastruktúrát sújtó természeti csapások pedig 32 milliárd dollárba fájhatnak Amerikának.

A november 23-án publikált jelentés az USA gazdasági és társadalmi berendezkedését alapvetően felbolygató hatásokat prognosztizál, a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart is sújtó válságokat és migrációs válságot is előrevetíve.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás