Interaktív térképre vitték, milyen lesz a klíma 60 év múlva Észak-Amerikában

2019.02.13. · tudomány

Ha nem sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a jövő New Yorkjában olyan lesz az idő, mint manapság Arkansasban, ahol a nyár átlagosan 5 Celsius-fokkal melegebb és 20,8 százalékkal szárazabb, mint a mai New Yorkban – derül ki abból az interaktív térképből, amely a létező becslések és forgatókönyvek alapján megmutatja, milyen időjárásra kell számítani 60 év múlva egy adott területen. Változatlan kibocsátási értékek mellett Dallasban például 4,7 fokkal melegebb és 133,5 százalékkal csapadékosabb telek jöhetnek 2080-ra.

A klímaanalóg térkép ötlete Matt Fitzpatrick ökológus fejéből pattant ki. A Környezettudományok Marylandi Intézetében dolgozó kutató a Nature Communications folyóiratban cikket is közölt az alkalmazásról, amelyhez munkatársaival létező klímaváltozási adatsorokat öntöttek interaktív formába azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megértessék az emberekkel a klímaváltozás konkrét hatásait, és felkeltsék a nagyközönség figyelmét az ez irányú kutatások iránt.

„Nagy kihívás a klímaváltozás emberi dimenzióinak megfogalmazásában, hogyan fordítjuk le a globális klíma-előrejelzéseket a nagyobb nyilvánosság számára is beszédes konkrét becslésekre” – írták a tanulmányban. A klímaanalóg térképek szerintük abban is segítenek, hogy megértessék a felmelegedés ökológiai rendszerekre és mezőgazdaságra gyakorolt hatását.

photo_camera Ez csak egy kép, a következő bekezdésben van a térkép linkje. Illusztráció: Fitzlab.shinyapps.io

Az Észak-Amerika városaira elkészített térkép melletti bal oldali oszlopban, vagy a térképre kattintva lehet várost választani, majd be lehet állítani, hogy változatlan kibocsátási értékek mellett vagy csökkenő kibocsátást feltételezve vagyunk-e kíváncsiak a jövő klímájára az adott területen.

A térképen feltüntetett 540 észak-amerikai városban jelenleg 250 millióan laknak. A kutatók által kidolgozott alkalmazásban az optimista forgatókönyv azzal számol, hogy a kibocsátás 2040-ben eléri a csúcsot, és onnantól sikerül visszafogni.

A jövő Los Angelese az előrejelzések szerint 4,6 fokkal lesz melegebb, és 80 százalékkal szárazabb, ami a mexikói Las Palmas klímájára emlékeztet, Chicago pedig 4 fokkal melegebb és több mint 30 százalékkal csapadéktalanabb időre készülhet, kb. olyanra, mint amilyen mostanában Kansasban van. Az optimistább forgatókönyv szerint Chicagóban a melegedés nyáron csak 1,3 Celsius-fokos lesz, és a szárazság is csak 8,6 százalékkal fokozódik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás