Interaktív térképre vitték, milyen lesz a klíma 60 év múlva Észak-Amerikában

Ha nem sikerül csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, a jövő New Yorkjában olyan lesz az idő, mint manapság Arkansasban, ahol a nyár átlagosan 5 Celsius-fokkal melegebb és 20,8 százalékkal szárazabb, mint a mai New Yorkban – derül ki abból az interaktív térképből, amely a létező becslések és forgatókönyvek alapján megmutatja, milyen időjárásra kell számítani 60 év múlva egy adott területen. Változatlan kibocsátási értékek mellett Dallasban például 4,7 fokkal melegebb és 133,5 százalékkal csapadékosabb telek jöhetnek 2080-ra.

A klímaanalóg térkép ötlete Matt Fitzpatrick ökológus fejéből pattant ki. A Környezettudományok Marylandi Intézetében dolgozó kutató a Nature Communications folyóiratban cikket is közölt az alkalmazásról, amelyhez munkatársaival létező klímaváltozási adatsorokat öntöttek interaktív formába azzal a nem titkolt szándékkal, hogy megértessék az emberekkel a klímaváltozás konkrét hatásait, és felkeltsék a nagyközönség figyelmét az ez irányú kutatások iránt. 

„Nagy kihívás a klímaváltozás emberi dimenzióinak megfogalmazásában, hogyan fordítjuk le a globális klíma-előrejelzéseket a nagyobb nyilvánosság számára is beszédes konkrét becslésekre” – írták a tanulmányban. A klímaanalóg térképek szerintük abban is segítenek, hogy megértessék a felmelegedés ökológiai rendszerekre és mezőgazdaságra gyakorolt hatását.

Ez csak egy kép, a következő bekezdésben van a térkép linkje.Illusztráció: Fitzlab.shinyapps.io

Az Észak-Amerika városaira elkészített térkép melletti bal oldali oszlopban, vagy a térképre kattintva lehet várost választani, majd be lehet állítani, hogy változatlan kibocsátási értékek mellett vagy csökkenő kibocsátást feltételezve vagyunk-e kíváncsiak a jövő klímájára az adott területen.

A térképen feltüntetett 540 észak-amerikai városban jelenleg 250 millióan laknak. A kutatók által kidolgozott alkalmazásban az optimista forgatókönyv azzal számol, hogy a kibocsátás 2040-ben eléri a csúcsot, és onnantól sikerül visszafogni.

A jövő Los Angelese az előrejelzések szerint 4,6 fokkal lesz melegebb, és 80 százalékkal szárazabb, ami a mexikói Las Palmas klímájára emlékeztet, Chicago pedig 4 fokkal melegebb és több mint 30 százalékkal csapadéktalanabb időre készülhet, kb. olyanra, mint amilyen mostanában Kansasban van. Az optimistább forgatókönyv szerint Chicagóban a melegedés nyáron csak 1,3 Celsius-fokos lesz, és a szárazság is csak 8,6 százalékkal fokozódik.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.