Amerika kiállt a szén, a kőolaj és a földgáz mellett a katowicei klímacsúcson

2018.12.12. · gazdaság

„Az Egyesült Államok bővelkedik a természeti erőforrásokban, és nem fogja azokat a föld alatt tartani” – mondta Preston Wells Griffith, az amerikai elnök, Donald Trump energia- és klímaügyi tanácsadója az ENSZ klímaváltozási csúcstalálkozóján, a katowicei COP24-en. Heves közbekiabálások közepette hozzátette: „szilárd meggyőződésünk, hogy egyetlen országnak sem kellene feláldoznia a gazdasági fellendülését vagy energiabiztonságát a környezeti fenntarthatóság kedvéért. Ezeket a célokat egyszerre is el tudjuk érni, kiegészítik egymást.”

Griffith felszólalása egy múlt hét végi esemény folytatásának tekinthető: az Egyesült Államok három másik országgal (Oroszország, Szaúd-Arábia, Kuvait) együtt szombaton megtagadta annak a közös állásfoglalásnak az aláírását, amelyről éppen Katowicében állapodtak meg az ENSZ tagjai. A dokumentum a fosszilis tüzelőanyagok (pl. szén, kőolaj, földgáz) teljes kivonását szorgalmazza 2050-ig. Mind a négy ellenálló ország jelentős olajexportőr.

Preston Wells Griffith a katowicei klímacsúcson
photo_camera Preston Wells Griffith a katowicei klímacsúcson Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto

Az amerikai kormány még a saját kutatásaira sem hallgat

Pedig a klímaváltozás hatásairól épp a napokban jelent meg egy amerikai kormányügynökség, a kereskedelmi minisztérium alatt működő, óceáni és légköri tudományokkal foglalkozó NOAA jelentése az Északi-sarkvidék felmelegedésének „új és rohamosan fejlődő fenyegetéseiről”, amely az Egyesült Államokra is hatással van. A jelentés szerint az Északi-sarkvidéken kétszer olyan gyorsan emelkedik a hőmérséklet, mint a világ többi részén, amelynek köszönhetően az északi félgömb időjárását befolyásoló futóáramlat is felborult. Ez súlyos szárazságot, kánikulát és, mint néhány hete is láttuk, futótüzeket eredményezett Észak-Amerika nyugati részein – míg a délkeleti régiókban szokatlanul hideg időjárás a következmény.

„Az Északi-sarkvidék üvölt, hogy tenni kéne valamit... De az Egyesült Államokban az irányítás és a politikai akarat hiányát látjuk” – mondta a jelentéssel kapcsolatban Rafe Pomerance, az Arctic 21 nevű kutatói hálózat igazgatója.

November végén megjelent az Egyesült Államok negyedik nemzeti klímajelentése is, amelyet 13 kormányszervezet és minisztérium közösen jegyez. Ebben többek közt olyan gyakorlati forgatókönyveket is felvázolnak, amelyek könnyen megvalósulhatnak ebben az évszázadban, ha továbbra is a jelenlegi ütemben pumpáljuk az üvegházhatású gázokat a légkörbe: Los Angeles-i hőmérsékletek Chicagóban, szúnyoginvázió Floridában, még több futótűz Kaliforniában, őslakosok kipusztulása Alaszkában.

„Elképzelhetetlenül halálos és tragikus futótüzek tombolnak nyugaton, hurrikánok sújtják partvidékeinket – és a Trump-kormány arra használja fel a hálaadás utáni pénteket, hogy eltussolja ezt a kritikus amerikai jelentést a klímaválságról (a jelentést ugyanis a Black Fridayhez időzítették, amikor mindenki egész mással foglalkozik). Az elnök megpróbálhatja elrejteni az igazságot, de a saját tudósai és szakértői a lehető legerősebben és legtisztábban elmondták azt” – írta Twitter-közleményében Al Gore klímaváltozás-ellenes mágnás, egykori elnökjelölt és alelnök.

link Forrás

Donald Trump 2017 júniusában tett ígéretet arra, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a 2015-ben, közel 200 ország által aláírt párizsi klímaegyezményből. Ez egyelőre tényleg csak egy ígéret, mivel az egyezmény szerint csak 2020 novemberében valósulhat meg a kilépés, és hivatalosan erről csak 2019-től nyilatkozhat egy ország. Az amerikai külügy álláspontja szerint a kilépés célja az USA gazdasági érdekeinek védelme, de egyben azt is állítják, hogy az innovációk révén igyekszenek együttműködni más országokkal az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátásában, és a fosszilis tüzelőanyagok mellett igénybe vesznek megújuló energiaforrásokat is.

David Attenborough és Schwarzenegger is felszólalt

Az idei klímakonferencián első alkalommal kaptak szót nem politikai szereplők – közülük is David Attenborough felszólalása volt az eseménysorozat első hetének csúcspontja. A természetfilmes elmondta, hogy az utolsó pillanatban vagyunk: nekünk áldozatokat kell hoznunk, a világ vezetőinek pedig cselekedniük kell, ha nem akarjuk lakhatatlanná tenni a Földet.

Attenborough azt mondta, a klímacsúcson a világ vezetői sorsdöntő kérdésekről fognak dönteni, ehhez pedig a bolygó minden lakójának köze van: létfontosságú, hogy a világ hogyan kezeli a klímaváltozást, és az is, hogy az országok hogyan próbálják meg betartani a párizsi egyezményben foglalt másfél fokos célt, vagyis azt, hogy a globális felmelegedés mértéke ne haladja meg az iparosodás előtt jellemző hőmérséklethez képest az 1,5 Celsius-fokot.

David Attenborough a katowicei klímacsúcson
photo_camera David Attenborough a katowicei klímacsúcson Fotó: Jaap Arriens/NurPhoto

De mások mellett Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó és terminátor is felszólalt a csúcson, aki gyakorlatilag lehülyézte Donald Trumpot: „igen, tényleg egy mesüge a vezetőnk Washingtonban, de ne felejtsük el, hogy Amerika több Washingtonnál, és több, mint egy vezető”.

A katowicei klímacsúcs pénteken ér véget, a diplomaták addig is igyekeznek meggyőzni a 2015-ös párizsi klímaegyezményt aláíró országokat, hogy vegyék komolyan a vállalásaikat. Elsősorban a feügyelet szigora és az átláthatóság kérdése körül forog a klímacsúcs – Kína több fejlődő országgal együtt például nem kíván túl sok információt megosztani belső ügyeiről, így sokkal nehezebb lesz ellenőrizni, hogy milyen intézkedésekkel próbálják betartani a klímaváltozással kapcsolatos ígéreteiket.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás