Új tanszék nyílt az MIT-n, a nyitóbulin még a robotok is szaltóztak

2019.03.01. · TECH

A napokban megnyitotta új részlegét, a Schwarzman College of Computingot a Massachusetts Institute of Technology (MIT). A tanszék kutatási területei olyan témákat fednek le, mint a Nairobiban élő szegények száma, de génkutatókkal és robottervezőkkel is együttműködnek. A nagyhírű egyetem az összes tanszékhez közelebb szeretné vinni a komputertudomány áldásait, és mivel a robotika ebben kiemelt szerepet kap, az intézményt az MIT kutatói által fejlesztett Mini Cheetah produkciójával nyitották meg.

A robotnak van egy nagyobb testvére is, de azt a fejlesztők egyelőre inkább távol tartják a nagyközönségtől. A most bemutatott példány körülbelül tíz kilót nyom, különállóan képes koordinálni végtagjainak mozgását, fut, fordul, ugrik, sőt, még szaltózni is tud, ahogy az alábbi videón látható (a végén bakiparádéval).

link Forrás

A robotot távirányítással vezérlik, a mozgását pedig a valódi gepárdokról mintázták. A robotból tíz példány készül majd, az egyik a Google megrendelésére, és hiába ember tervezte, az egyik fejlesztője, Sangbae Kim szerint a gépgepárd még nekik is okoz meglepetéseket, a bemutatón is felbukott, a kutatók pedig kénytelenek voltak a klasszikus megoldáshoz folyamodni, újraindították a robotot.

Kim szerint ez a baleset azt is jól mutatja, hogy milyen bonyolult dolog a mozgás és a koordináció, a jövőbeli kutatásoktól pedig azt reméli, hogy pontosabban tudják majd modellálni az élőlények működését, így végül a négylábú robotok ténylegesen a hétköznapi élet részét képezhetik majd, sőt, akár ápolónak is felcsaphatnak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás