Ötvenezer gyerek életét mentette meg, hogy Indiában néhány évig reklámozták a kanyaró elleni oltást

Kanyaró elleni oltást népszerűsítő kampányt vezetett be India 2010 és 2013 között. Egy tanulmány, amelyet a Nature ismertet röviden, arra jutott, hogy 41-56 ezer gyermek lenne mára halott, ha nincs az oltást promotáló kampány.

A kormány 2010-es döntésével kifejezetten azokat a területeket választotta ki a két dózisú oltás népszerűsítésére, ahol az egy dózisú vakcinát sem használták széles körben. 

A kampány hatását indiai és kanadai népegészségügyi szakértők elemezték Prabhat Jha vezetésével. A kutatók egy jelenleg is zajló, átfogó halandósági tanulmány, a Million Death Study adatait használták fel.

Kanyaró és rubeola elleni kombinált oltásért állnak sorba a gyerekek egy állami iskolában Asszám államban tavaly szeptemberben.Fotó: BIJU BORO/AFP

A kampány beindítását követő három évben a kanyaróval összefüggő halálesetek 27 százalékkal visszaestek a gyerekek körében azokon a területeken, ahol népszerűsítették az oltást. A lányok esetében nagyobb mértékben csökkentek a halálozási mutatok, mint a fiúknál. Azokon a területeken is csökkent a kanyaróval összefüggő halálesetek száma, ahol nem hirdetett a kormány, de ott csak 11 százalékkal.

Az elemzés eredményei szerint a kampány összességében 41-56 ezer gyerek életét menthette meg a kampány időszakában, ez 39-57 százaléka az Indiában előforduló kanyarós halálesetek szokásos számának.

A kutatók felvetik, hogy akár teljes egészében is fel lehetne számolni a kanyarót Indiában, még ha vérrel-verejtékkel is. Egyelőre azonban még mindig ez az ország adja a kanyaró okozta globális gyermekhalálozás nagy részét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.

Csaknem 10 millió eurót nyert a legrangosabb európai kutatási pályázaton Sándor Judit, a Qubit szerzője és csapata

Az Európai Kutatási Tanács Szinergia pályázatán a lehető legmagasabb támogatást nyerte el a magyar jogász–bioetikus és Németországban, az Egyesült Királyságban, illetve Bulgáriában kutató társai. Kutatásuk célja, hogy új megközelítésből vizsgálják az összeurópai identitás második világháború utáni formálódását.