A hupikék törpikékhez fordul az Európai Unió, hogy megmentse a világ óceánjait

João Aguiar Machado, az Európai Unió tenger- és halászatügyi biztosa szerint akkora bajban vannak a világ óceánjai, hogy itt már be kell vetni a nehéztüzérséget, ezért az egyetlen forráshoz fordult, aki segíthet: a hupikék törpikékhez. A tengerek védelméről szóló intézkedéscsomagot a másik fél részéről a hupikék törpikék alkotójának lánya, Véronique Culliford írta alá, aki hangsúlyozta, hogy a törpök mindig is nemes ügyekért álltak ki.

Az Európai Unió óceánvédelmi programjában 2018-ban hetven alkalommal szerveztek szemétgyűjtési akciókat a tengerpartokon, ezekben körülbelül háromezren vettek részt. A mostani együttműködéstől azt várják, hogy a gyerekek figyelmét is jobban sikerül felkelteni a tenger védelme iránt. Az uniós törpprogramban törpnagykövetek népszerűsítik majd a környezettudatos életmódot és a szemétszedési programokat. Culliford szerint keresve sem találhatnának jobb reklámarcot a törpikéknél, ugyanis már a kék színük miatt is könnyen közvetítik a kék bolygó megmentéséről szóló üzenetet. 

A törpnagykövetekkel végzett kampányban helyi intézményeket, iskolákat mozgósítanak majd, miközben uniós pénzből támogatják a hulladékfeldolgozás korszerűsítését is. Machado szerint a törpöket az egész világon ismerik, így könnyen eljuttathatják bárhova a környezetvédelem üzenetét. A kampányból egyelőre egy nagyon uniós törp képe került elő, valamint egy korábbi kép, amelyen Törpilla műanyagszemetet gyűjt.

Korábban is voltak már erre utaló jelekFotó: Smurfs Facebook

A takarítóakciók hatása azonnal meglátszik: tavaly uniós finanszírozással egy nap alatt mintegy tíz tonna szemetet gyűjtöttek össze Mozambik és Szenegál partjainál. 

Az Európai Parlament nemrégiben szavazta meg a fültisztító pálcika és a szívószál tilalmát, a három leggyakoribb szemétfajta a partokon ugyanis épp ez a két termék, a harmadik a cigarettacsikk. A javaslat értelmében az uniós országokban 2021-től tiltják be az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását, emellett nagyobb környezetszennyezési bírságot rónak ki a cigarettagyártókra is (valamint a halászhálók és effélék gyártóira is, ugyanis ezekből is rengeteg műanyagszemét kerül a tengerekbe, egyes számítások szerint a szennyezés huszonhét százalékáért a halászat felelős).

Már az ENSZ-szel is hakniztak

Nem ez az első eset, amikor a törpökre van szükség a környezet védelmében: a rajzfilmsorozat egy 1984-es epizódjában, a Varázs-zsugorban Hókuszpók hanyagul a patakba öntögeti a varázslöttyeit, ezzel pedig jó nagy kalamajkát okoz, a patak élővilága ugyanis ettől mutálódni kezd, a törpök pedig nem tudnak mit inni. Jó hír, hogy Hókuszpók végül pórul jár, mert meggondolatlanul azt a vizet issza, amit előzőleg megfertőzött, ettől pedig összetöpörödik, és végül a törpök segítségére szorul ahhoz, hogy visszanyerje az eredeti méreteit. 

Törpapa a környezetszennyezés ellen küzd 1984-benFotó: DailyMotion Screenshot

A politikailag meglepően aktív humanitárius gnómok legutóbb 2017-ben az ENSZ színeiben hakniztak a SmallSmurfsBigGoals projektben, ahol a fenntartható fejlődés fontosságára hívták fel a figyelmet. Culliford már akkor is szívesen látta, hogy a törpök jó célokat képviselnek, az üzenet lényege pedig mindkét kampányban ugyanaz: még egy törp is tehet valamit a globális célokért.

2011-ben már lekommunistázták őket

Ez az aktivizmus ellentmond annak a vádnak, hogy a hupikék törpikék kommunisták, nácik és antiszemiták lennének – legalábbis Antoine Buéno francia szociológus szerint elég gyanús, hogy milyen jól elvannak egy olyan totalitárius diktatúrában, ahol az egyéni kezdeményezést nem értékelik, közösen étkeznek, egyetlen vezető van, és a törpök nem nagyon hagyják el a falujukat. Buéno Törpapát nyilvánvalóan Sztálinhoz hasonlította, Okoskát viszont meglepő módon Trockijhoz, abban a részben pedig, amikor egyes törpök megbetegednek, ettől kommunikácóképtelenné és fekete bőrűvé válnak, a rasszizmus nyilvánvaló bizonyítékát vélte felfedezni. Kritikusai szerint Buéno egy idióta.

Thierry Culliford, a Hupikék törpikék megalkotójának fia szerint az apja egyáltalán nem foglalkozott politikával, de egészen addig, míg nem gondolják véresen komolyan a Buénóhoz hasonló elméleteket, illetve nem személyesen Peyót támadják, nem foglalkozik az ilyesmivel. Egy biztos: ehhez az előéletükhöz képest mostanában egészen ember- és környezetbarát kampányokban vesznek részt. 


Lábjegyzet

A legfontosabb eldöntendő kérdés továbbra is az marad, hogy vajon maguk az N7321-es aszteroida lakói túlélték-e a Föld pusztulását.

Utópörgés

Szakmailag felelősen napi három temetésnél többet egyszerűen nem lehet elvállalni, még kőszínházi múlttal sem, ez egyszerűen szívtelen és etikátlan, nincs az az isten, hogy huszonnégy órán belül négy teljesen különböző ember mélyen átélt gyászát át tudd engedni magadon.