A hupikék törpikékhez fordul az Európai Unió, hogy megmentse a világ óceánjait

2019.04.18. · majom

João Aguiar Machado, az Európai Unió tenger- és halászatügyi biztosa szerint akkora bajban vannak a világ óceánjai, hogy itt már be kell vetni a nehéztüzérséget, ezért az egyetlen forráshoz fordult, aki segíthet: a hupikék törpikékhez. A tengerek védelméről szóló intézkedéscsomagot a másik fél részéről a hupikék törpikék alkotójának lánya, Véronique Culliford írta alá, aki hangsúlyozta, hogy a törpök mindig is nemes ügyekért álltak ki.

Az Európai Unió óceánvédelmi programjában 2018-ban hetven alkalommal szerveztek szemétgyűjtési akciókat a tengerpartokon, ezekben körülbelül háromezren vettek részt. A mostani együttműködéstől azt várják, hogy a gyerekek figyelmét is jobban sikerül felkelteni a tenger védelme iránt. Az uniós törpprogramban törpnagykövetek népszerűsítik majd a környezettudatos életmódot és a szemétszedési programokat. Culliford szerint keresve sem találhatnának jobb reklámarcot a törpikéknél, ugyanis már a kék színük miatt is könnyen közvetítik a kék bolygó megmentéséről szóló üzenetet. 

A törpnagykövetekkel végzett kampányban helyi intézményeket, iskolákat mozgósítanak majd, miközben uniós pénzből támogatják a hulladékfeldolgozás korszerűsítését is. Machado szerint a törpöket az egész világon ismerik, így könnyen eljuttathatják bárhova a környezetvédelem üzenetét. A kampányból egyelőre egy nagyon uniós törp képe került elő, valamint egy korábbi kép, amelyen Törpilla műanyagszemetet gyűjt.

photo_camera Korábban is voltak már erre utaló jelek Fotó: Smurfs Facebook

A takarítóakciók hatása azonnal meglátszik: tavaly uniós finanszírozással egy nap alatt mintegy tíz tonna szemetet gyűjtöttek össze Mozambik és Szenegál partjainál. 

Az Európai Parlament nemrégiben szavazta meg a fültisztító pálcika és a szívószál tilalmát, a három leggyakoribb szemétfajta a partokon ugyanis épp ez a két termék, a harmadik a cigarettacsikk. A javaslat értelmében az uniós országokban 2021-től tiltják be az egyszer használatos műanyag termékek forgalmazását, emellett nagyobb környezetszennyezési bírságot rónak ki a cigarettagyártókra is (valamint a halászhálók és effélék gyártóira is, ugyanis ezekből is rengeteg műanyagszemét kerül a tengerekbe, egyes számítások szerint a szennyezés huszonhét százalékáért a halászat felelős).

Már az ENSZ-szel is hakniztak

Nem ez az első eset, amikor a törpökre van szükség a környezet védelmében: a rajzfilmsorozat egy 1984-es epizódjában, a Varázs-zsugorban Hókuszpók hanyagul a patakba öntögeti a varázslöttyeit, ezzel pedig jó nagy kalamajkát okoz, a patak élővilága ugyanis ettől mutálódni kezd, a törpök pedig nem tudnak mit inni. Jó hír, hogy Hókuszpók végül pórul jár, mert meggondolatlanul azt a vizet issza, amit előzőleg megfertőzött, ettől pedig összetöpörödik, és végül a törpök segítségére szorul ahhoz, hogy visszanyerje az eredeti méreteit. 

photo_camera Törpapa a környezetszennyezés ellen küzd 1984-ben Fotó: DailyMotion Screenshot

A politikailag meglepően aktív humanitárius gnómok legutóbb 2017-ben az ENSZ színeiben hakniztak a SmallSmurfsBigGoals projektben, ahol a fenntartható fejlődés fontosságára hívták fel a figyelmet. Culliford már akkor is szívesen látta, hogy a törpök jó célokat képviselnek, az üzenet lényege pedig mindkét kampányban ugyanaz: még egy törp is tehet valamit a globális célokért.

2011-ben már lekommunistázták őket

Ez az aktivizmus ellentmond annak a vádnak, hogy a hupikék törpikék kommunisták, nácik és antiszemiták lennének – legalábbis Antoine Buéno francia szociológus szerint elég gyanús, hogy milyen jól elvannak egy olyan totalitárius diktatúrában, ahol az egyéni kezdeményezést nem értékelik, közösen étkeznek, egyetlen vezető van, és a törpök nem nagyon hagyják el a falujukat. Buéno Törpapát nyilvánvalóan Sztálinhoz hasonlította, Okoskát viszont meglepő módon Trockijhoz, abban a részben pedig, amikor egyes törpök megbetegednek, ettől kommunikácóképtelenné és fekete bőrűvé válnak, a rasszizmus nyilvánvaló bizonyítékát vélte felfedezni. Kritikusai szerint Buéno egy idióta.

Thierry Culliford, a Hupikék törpikék megalkotójának fia szerint az apja egyáltalán nem foglalkozott politikával, de egészen addig, míg nem gondolják véresen komolyan a Buénóhoz hasonló elméleteket, illetve nem személyesen Peyót támadják, nem foglalkozik az ilyesmivel. Egy biztos: ehhez az előéletükhöz képest mostanában egészen ember- és környezetbarát kampányokban vesznek részt. 

link Forrás

link Forrás
link Forrás